Çorumlu işadamı Ahmet Ahlatcı, 71 milyon Euro’ya mal olacak olan yeni yatırımıyla Çorum’u ilk kez AVM’ye kavuşturmaya hazırlanıyor.
Altın sektöründe bir marka olan ve Milli Piyango ihalesi ile adını Türkiye’ye duyuran Ahlatcı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, yapımı önümüzdeki hafta başlayacak Çorum Forum’la AVM sektörüne giriyor.
Bir yıl içerisinde hizmete açılması planlanan AVM 37 dönüm arazi üzerine kurulacak. 57 bin metrekare kiralama, 99 bin metrekare de inşaat alanı olacak olan AVM’de yaklaşık bin 400 kişi istihdam edilecek.
İşadamı Ahmet Ahlatcı, Türkiye’de 55 ilde AVM bulunurken, Çorum’da yıllardır bunun bir eksikliğinin yaşandığını söyledi. Ahlatcı Grup olarak eski otobüs terminali yanında 7 yıldır boş duran Multi Türkmal’a ait AVM ruhsatlı yeri Ahlatcı Grup olarak Multi grubundan 15 milyon Euro’ya satın aldıklarını açıklayan Ahlatcı, “Pazartesi gününden itibaren Çorum AVM’nin yapımına başlayacağız. Bu AVM 12 ila 14 ay içerisinde bitecek. Şehrin merkezine 800 metre uzaklıkta olacak. Yürüyerek gidilebilecek bir yer. Yatırımın bedeli 71 milyon avro. İçerisinde yatırım bitince yaklaşık bin 200 ila bin 1400 kişi istihdam edilecek. AVM’de 183 işyeri olacak. Bunun yüzde 15 ila 20’sini Çorumlu esnafa tahsis ediyoruz. Yine yüzde 4’ünü Çorum’da unutulmaya yüz tutmuş zanaatkarlara vereceğiz. Böyle bir kontenjanımız var. Eskiden AVM’ler sadece alışveriş içindi. Şimdi insanların arkadaşlarıyla buluşup sosyalleşmek adına gittikleri yere dönüştü. Bizim memleketimizin bir özelliği var. 4 ay yaz, 8 ay kış. Böyle bir ortamda hafta sonları insanların çocuklarıyla, arkadaşlarıyla buluşma yeri AVM olacak. Bu AVM’nin faydalarını sıralayacak olursak cadde üzerindeki dükkan kiraları neredeyse 25-30 bin liraya tırmandı. Orada 100 metrekare dükkanın kirası 6 bin lire civarında olacak” dedi.
AVM SEKTÖRÜ’NDE 400 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ
Sektöre baktığımız zaman 55 ilde 344 AVM bulunduğunu açıklayan Ahlatcı, “AVM olmayan iller arasındaydık. İnşallah 12 ila 14 ay sonra buda ortadan kalkacak. Çorum bir AVM’ye kavuşacak. Bu sektöre Türkiye’de 50 milyar dolar yatırım yapıldı. Bunun 14 milyar doları yabancı yatırım. 400 bin kişiye istihdam sağlandı. Çorum Türkiye’nin işsizlik ortalamasının yarı katı altında. Grup olarak şuan bin 610 çalışanımız var. Bin 400 kişide burada istihdam edeceğiz. Yapı devam eden altın rafinerisi de tamamlandığında 500 kişi istihdam edilecek” ifadelerini kullandı.
2015 YILINDA YATIRIMLAR
Ahlatcı Grup olarak devam eden yatırımlar hakkında da bilgi veren Ahlatcı, “Yatırımlarım devam ediyor. Bunlardan en önemlisi Türkiye’nin üçüncü altın rafinerisi olan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımımız devam ediyor. 12 milyon Euoraya mal olacak. Bu yatırımımızı bitirmek üzereyiz. Yine rafinerinin bahçesine 4 MGW gücünde güneş enerjisi yapıyoruz. Otomotiv grubumuzda Skoda ve Seat bayiliği aldık. Bunun yatırımı devam ediyor. Gaz grupları ve diğer gruplarımızın hepsini toplayacağımız binamızda devam ediyor. Son olarak AVM yapıyoruz. Hepsini bunların Çorum’a yapıyoruz. Çorum’u seviyoruz. Bu 5 yatırım. Bu yıl inşallah bitecek. Yatırımların toplamı 95 milyon Euro seviyesinde. Biz Çorum’u çok seviyoruz. Çorumlu insanlarla birlikte çalışmayı çok seviyoruz. Bize diğer meslektaşlarımız diyorlar ki hala neden duruyorsun Çorum’da. İstanbul’a taşın, buraya gel diyorlar. Fakat biz memleketimizi çok seviyoruz. Dedelerimizin, atalarımızın mezarı burada. Yatırımı da buraya yapmayı seviyoruz. Yoksa bizim yarımız olan firmalar dahi merkezlerini İstanbul’a taşımıştır. Ama biz bütün şirketlerimizin merkezini Farklı 5-6 sektörde 35 firma ile çalışıyoruz. Hepsinin merkezi Çorum. Bu Çorum sevgimizden ileri geliyor. Çorumlu bir kişiyi işe alınca biz diyoruz ki oda evine ekmek götürüyor. Bu bize mutluluk veriyor. Merkezimiz Çorum sevgisinden Çorum’da. Bunun mali külfetleri olsa da Çorum’da” şeklinde konuştu.