Ahşap palet üreticileri, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) süresi gelen teminat mektuplarının kredi kartı ile ödenmesine son veren tebliği geçici olarak değil, tamamen iptal etmesini bekliyor.
OGM, ocak ayında yayımladığı tebliğ ile orman ihalelerine katılan firmaların süresi gelen teminat mektuplarının kredi kartıyla ödenmesini durdurmuştu. Bunun üzerine, Tüm Ahşap Palet Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TAPSİAD) ve Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) tarafından yapılan açıklamalar ile karara tepki gösterilmişti. Gelen tepkiler üzerine Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in imzasıyla şubat ayında yeni bir tebliğ yayınlanmış ve ocak ayındaki tebliğin yürürlüğe girmesini 26 Haziran 2015 tarihine kadar ertelemişti.
TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu, yazılı bir açıklama yaparak, OGM’nin süresi gelen teminat mektuplarının kredi kartıyla ödenmesine 4 ay daha izin veren yeni tebliğini olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Balcıoğlu, OGM’den asıl beklentilerinin ise ocak ayındaki tebliği tamamen yürürlükten kaldırılması olduğunu belirterek, “OGM’nin uygulamayı 4 ay ertelemesiyle üyelerimizin kısa vadeli finans programları bozulmadı. Haziran ayından sonra süresi gelen teminat mektuplarının kredi kartı ile ödemesi yine duracak. Bu da üyelerimizin orta vadeli finans programlarına zarar veriyor” dedi.
Ocak ayında yayınlanan ve sektörde tedirginliğe yol açan tebliğin uygulamasını 4 ay erteleyen Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’e teşekkür eden TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu, reel sektöre verilen desteğin önemli olduğunu söyledi. Balcıoğlu, “Dış etkiler sebebiyle ekonomide bir dizi belirsizlik yaşanıyor. Bu aşamada reel sektöre destek olunması çok önemlidir. Reel sektöre verilen destek ekonomiye olumlu katkı sağlar. Orman Genel Müdürlüğü’nden sektörümüze bugüne kadar verdikleri desteğin bundan devamını bekliyoruz” diye konuştu.