Borsa İstanbul’un eski başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığı ve fiyat istikrarının bankanın öncelikli hedefi olduğu hususları tartışma konusu yapılmadan bazı konulardaki esnekliğinin genişletilebileceğini söyledi.
Borsa İstanbul’un eski başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında Merkez Bankası’nın yapısıyla ilgili soruları cevapladı. Dalgalı kur rejiminde herhangi bir değişikliğin öngörülmediğini söyleyen Turhan, “Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığının devam etmesi hususunda, fiyat istikrarının merkez bankası için birinci öncelik olması hususunda hiç bir tereddüt yok. Zaten AK Parti’nin seçim beyannamesinde de açıkça yer almış durumda” dedi.
Yaşanan küresel ekonomik krizde bütün dünyada merkez bankalarının fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarla da yakından ilgilendiğinin görüldüğünü anlatan Turhan, Avrupa, İngiltere ve ABD merkez bankalarının buna örnek verilebileceğini ifade etti. Turhan, “İngiliz Merkez Bankası, krizin başında bankacılık otoritesiyle merkez bankasının görev ve sorumlulukları çok kesin bir şekilde bir birinden ayrıştırılmış olduğu için krize müdahalede geç kaldı ve sonunda bir takım sıkıntılara da yol açtı. Geldiğimiz noktada İngiliz Merkez Bankası’nın bankacılık düzenleme ve denetimiyle ilgili çok daha geniş yetki ve sorumluluk üstlenmesi hatta bankacılık düzenleme ve denetleme otoritesi ile birleştirilmesi dahi gündeme geldi. Avrupa Merkez Bankası’nın da benzer bir şekilde bankacılık sektörüyle ilgili yetki ve sorumlulukları denetim ve düzenleme gücü artırıldı” diye konuştu.
Küresel ekonomik krizlerin, merkez bankalarının gücünü artırması gerektiğini ortaya koyduğunu anlatan Turhan, “Nasıl İngiliz Merkez Bankası, nasıl Avrupa Merkez Bankası küresel krizin öğrettiği dersler konusunda yeniden yapılandırıldıysa, kendisini daha etkili daha güçlü bir hale getirdiyse böyle bir ihtiyaç duyulursa tabi ki seçimden sonra tartışılacak bir konu. Para politikasını basitleştirmek, MB’nin gücünü ve etkinliğini artırmak için bir yeniden yapılandırma ihtiyacı doğarsa tabi ki değerlendirilebilir. Tıpkı İngiltere Merkez Bankası’nda, ABD Merkez Bankası’nda ve Avrupa Merkez Bankası’nda olduğu gibi” dedi.