Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, dolardaki hareketlenmenin kısa dönemde yaş meyve ve sebze ihracatçılarına kâr sağlayacağını söyledi.
Başkan Kavak, ’Genişletilmiş Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu’nda yaptığı konuşmada, sektör olarak yaşadıkları sorunları, çözüm yollarını ve bundan sonra izlenecek yolları üyelerle paylaştı. Dolar kurundaki dalgalanmanın kısa vadede sektöre kazanç sağlayacağını söyleyen Kavak, orta ve uzun vadede sektöre pek fazla olumsuz etkinin olmayacağını düşündüğünü, temennilerinin dolar kurunun yeniden eski haline dönmesi olduğunu belirtti.
Yaş meyve ve sebze ihracatında geçen yıla oranla yüzde 6’lık bir artış yaşandığını, bu gelişmenin sevindirici olduğunu kaydeden Kavak, "Günümüz dış ticaret rakamlarına baktığımızda ülke ekonomisine sadece ihracat olarak 2.4 milyar dolar katkı sağlamıştır. Yaptığımız çalışmalar dahilinde sektördeki yerimizi korumamız, çeşitli yan dallarla birlikte bu alanda ekonomiye değer katmamız bizi oldukça ümitlendirmektedir. 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz" dedi.
Türkiye’nin en önemli yaş meyve-sebze üreticisi olan Hatay’ın bu alandaki üretim ve ihraç rakamlarının her geçen yıl düşmesinin Hatay için korkutucu olduğunu ifade eden Ali Kavak, "Ben bir Hataylı olarak geçtiğimiz yıllara oranla düşüş yaşanan rakamlardan dolayı endişeliyim. Daha önce yüzde 36 olan yaş meyve-sebze ihracat rakamlarımız şu anda yüzde 20’lere kadar düştü. Hatay’ın atağa kalkarak ihraç edilen yaş meyve ve sebzenin en az yüzde 40’ına sahip olması görüşündeyim" diye konuştu.
Yapılan toplantıda alınacak kararların geçtiğimiz yıllarda kan kaybeden sektörü canlandıracağına inandığını kaydeden Kavak, şöyle devam etti:
"Biz bu toplantıda alacağımız kararlarla geçen yıl sektörde yaşanan sorunların giderileceğini, yeni piyasa ortamı yaratacağını düşünüyoruz. Toplantıda geçen yılın kısa bir değerlendirmesini yapıp, bu yıl aynı hatalara düşmemeye çalışacağız. Toplantıyı Hatay’da yaparak memleketimize hem artı değer kazandırmak, hemde Hatay’da herhangi bir sorun olmadığını kamuoyuna aktarmak istedik. Amacımız Hatay’ın her zamanki gibi göz önünde ve bilinir bir şehir olmasıdır."