Rize’de 42 yıldır çeşitli sektörlerde faaliyet yürüten, Türkiye’nin köklü şirketlerden biri haline gelen Akkuş Grup bünyesindeki Ak Tarım ve Efor Çay şirketleri birleştirildi. Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, “Rize’deki yatırımlarla Türkiye piyasasında önemli bir yere gelmenin mutlu gururunu yaşıyoruz” dedi.

Rize merkezli şirket olan ve Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde faaliyet yürüten Akkuş Grup bünyesinde 15 yılını dolduran Ak Tarım şirketi ile Efor Çay şirketleri birleştirildi. İki şirketin birleşmesi ile yaklaşık 500 kişilik aile bir çatı altında toplandı. Akkuş Grup’un Rize’deki merkezinde şirketlerin birleşmesi kesilen pasta ile kutlandı. Programa EFOR ailesine yeni katılan EFOR GROUP CEO'su Erdal Türker'de katıldı.   

‘Mutlu gururu yaşıyoruz’

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, önemli bir gurur gününü yaşadıklarını belirterek, “Ak Tarım şirketimiz 15’inci yılını doldurdu, mutlu bir günümüzdeyiz. 15’inci yaşında diğer grup şirketimizle bugün konsolide oldu. Akkuş ailesi olarak 1979’dan beri ticari faaliyetimiz devam ediyor. Rize’de belirli yatırımlarımızla Ak Tarım bizim için önemli bir değerdi. Büyüttüğümüz bir çocuktu, önemli bir yere getirdik. Efor Grup şirketleriyle bugün konsolide ettik. Yaklaşık 500 kişilik bir aileyi grup çatısı altında topladık. Rize’deki yatırımlarla Türkiye piyasasında önemli bir yere gelmenin mutlu gururunu yaşıyoruz. Hem çay markamızı hem de diğer markalarımızı önemli yerlere taşıdık. Genel merkezimizi Rize olarak planladık ve faaliyetlerimi buradan sürdürmeye karar verdik. Bunu da hem değerli iş ortaklarımızla hem de Akkuş ailesi ile paylaştık” dedi.

‘Avrupa’da bayilikler veriyoruz’

İki şirketin birleşimini sağladıktan sonra uluslararası piyasalara açılmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Akkuş, “Çay markamızı bir ileri safhaya taşımak için Efor Çay A.Ş adı altında Avrupa’da bayilikler vermeye başladık. Bazı fuarlara katıldık. Şirketlerin birleşmesi güç birliği anlamına geliyor. Şirketlerimiz parça parça bir yerde, belli bir ciro ve büyüklükte iken ikisini birleştirdiğimiz zaman ciddi bir ciro ve sayılı güçlü firmalardan biri haline gelecek. Buradaki yapıyı uluslararası arenaya taşımak için mücadele vereceğiz, inşallah güzel yere gelecek” ifadelerini kullandı.

‘Üretip, yurt dışına ihraç eden olmak istiyoruz’

Rize çayının uluslararası pazarda olması gerektiğini vurgulayan Akkuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çay bizim sevgimiz, geleceğimiz. Çayla ilgili Türkiye dışında belli bir pazarın olduğunu biliyoruz. Bu pazarlara kendimizi tanıtamamışız. Bu güç birliği ile uluslararası arenada Türk çayını, Rize çayını tanıtacak güzel çalışmalar içerisindeyiz. Önümüzdeki yıllarda bu birleşimden sonra bunun meyvesini göreceğiz. Danimarka’da ilk bayiliğimizi verdik. Almanya’da bir bayilik verdik, orada çalışmalarımız sürüyor.  Avrupa pazarında dökme çay, sallama çay dışında bir çay içilmiyordu. Yeni yeni dökme tipi bizim içtiğimiz çay içilmeye başlandı. Bu bizi heyecanlandıran bir gelişme. Ayrıca Pakistan dediğimiz bir pazar yeni açıldı. Ciddi manada Pakistan çay alıyor ve biz bundan pay alamıyoruz. Uluslararası piyasalarda artık bunun meyvelerini almak istiyoruz. Pakistan 200 bin ton çay alıyor. Bunun 150 bin tonunu Kenya’dan diğer 50 bin tonunu dışarıdan tedarik ediyor. Pakistan bizim kardeş ülkemiz, çay satamıyoruz.  Artık biz üretip, yurt dışına ihraç eden olmak istiyoruz. Bizim için çok değerli, bunu benimsiyoruz. Rize’de üreteceğiz. Rize’ye katma değer sağlayacağız. Sonrasında çayımızı hem Türkiye’ye hem de dünya piyasalarına satacağız” 

‘Rize’de doğduk, büyüdük, buraya katma değer sağlayacağız’

Türk çayının kimyasal zirai ilaç kullanılmadan üretilmesinin uluslararası piyasalarda öne çıkacağını belirten Akkuş, “Çay bitkisinin üzerine kar yağan dünyadaki tek ülke biziz. Dolayısıyla haşere mücadelesi gerektirmeyen çayımız var. Türk çayını, organik yapısını, doğallığını anlatarak biz bir üst sekmende taşıyabiliriz. İhracata katkısını da artı olarak değerlendirmek istiyoruz. Biz Rize’de doğduk, büyüdük. Vergilendirmemizi de burada yapmak istiyoruz. Vergimizi o yüzden burada ödeyeceğiz. Katma değerimiz olacaksa, ilimizde kalmasını istiyoruz.”dedi.