Almanya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Christoph Hallier, Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) Almanya-Türkiye ikili ekonomik ilişkileri ile Almanya Büyükelçiliği’nin faaliyet ve görev alanları hakkında sunum yaptı.
Gaziantep’in ekonomik ve ticari olarak çok dinamik bir kent olduğunu ve bunu daha yakından görmek için kente geldiğini belirten Almanya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Christoph Hallier, “Almanya’da geçmişte oturduğumuz yerdeki yan komşularımız Türklerdi. O günden bu yana her iki kültürü birlikte tanıma fırsatı buldum. Aslında insanları ve kültürleri bir araya getirmek de bizim vazifelerimizden birisi. Almanya’da hükümet temsilcilerinin ve iş adamlarının da benim gibi düşündüğünü gördüm. Onlar da Türkiye ve bu kültür hakkında daha fazla bilgi edinmenin şart olduğunu düşünüyorlar. Bir diplomat olarak bu görevi ofisinizde oturarak yapamazsınız, işte o yüzden bugün buradayım” dedi.
Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın parasal genişleme politikası kapsamında piyasaya her gün 60 milyar Euro sürdüğünü belirten Christoph Hallier, bu fırsattan yararlanmak isteyen ülkelerin Ar-Ge’ye ve inovasyona daha çok önem vererek, yaşam kalitesini artıran ve katma değeri yüksek teknolojik ürün ve hizmetleri sunabilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel, ekonomik ve politik ilişkileri analiz eden Hallier’in, “Avrupa ilişkileri hakkında ülkenizi nerede görüyorsunuz" sorusunu yanıtlayan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Almanya’nın Avrupa Birliği’nin lokomotifi olduğunun altını çizerek, “An itibarıyla Avrupa Birliği’nin durumu ortada. Son olarak Yunanistan örneğinde olduğu gibi, ekonomik ve bütünsel olarak sürdürülebilirliği kendi içinde de tartışılıyor. İşte böylesine bir ortamda Avrupa Birliği’nin bize karşı olan tutumu, bizim Avrupa Birliği hakkındaki tutumumuzu da doğal olarak etkileyecektir” şeklinde konuştu.
Hallier, program sonunda Dereli’ye Alman Büyükelçiliği’nin bir ajandasını takdim ederken, Dereli ise Hallier’e GAÜN motifli sedef-kakma işlemeli bir sandık hediye etti.