Almanya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Christoph Hallier, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu’nu ziyaret ederek, ekonomik işbirliğini geliştirme ve yatırım fırsatlarını görüştü.
Yerinde görüşmelerde ve izlenimlerde bulunmak amacıyla bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Almanya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Christoph Hallier, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliklerinin İstanbul’da odaklandığını söyledi.
"Bana göre gelecek burada, Güneydoğu Bölgesi’nde yer alıyor. Zira Anadolu kaplanları ya da aslanları diye tabir edilen işletmelerin buradaki faaliyetleri göz ardı edilemez"diyen Hallier, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar Türkiye’de gerçekleştirilen Alman yatırımlarına baktığımızda daha ziyade İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi bölgelere odaklandığını görüyoruz. Biz Alman firmaların, bu bölgedeki potansiyele de dikkatini çekmek konusunda yapmamız gereken çalışmalar olduğunu düşünüyoruz."
Gaziantep’in son dönemde ciddi ekonomik atılım gösterdiğini vurgulayan Hallier, "Ekonomik gelişmeye katkı sağlayan aktiviteleri ile Gaziantep önde gelen illerden birisi. Biz burada kendimizi çok rahat hissediyoruz. Keyifle görev yapıyoruz. 1.5 yıldır Türkiye’deyim. Gaziantep’e ilk gelişim, her ne kadar daha önce gelmek istediysem de fırsatım olmadı" dedi.
Hallier, Alman firmaların Gaziantep ile işbirliği imkanları doğurabilecek ve yatırımlarını geliştirebilecekleri alanlarla ilgili bilgi aldı.
"BU FIRSATI KAÇIRMASINLAR"
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’nin altıncı büyük ekonomisine sahip olan Gaziantep’ten geçen yıl 177 ülkeye toplam 6,7 milyar Dolarlık ihracat yapıldığını, her zaman dış ticaret fazlası veren bir şehir olduklarını ifade etti. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi konumunda bulunan Gaziantep OSB’nin 43 milyon metrekarelik alanda kurulu olduğuna dikkat çeken Konukoğlu, ayrıca Nizip Caddesi ve çevresi, Küçük Sanayi Sitesi, Örnek Sanayi Sitesi gibi şehrin dört bir yanını çevreleyen sanayi bölgelerinde irili ufaklı birçok sektörde üretim yapıldığını, Gaziantep Havaalanı Islah OSB kurma çalışmalarının da devam ettiğini anlattı.
Konukoğlu, Gaziantep’te sigortalı çalışan sayısının 270 bin civarında olduğunun da altını çizdi. Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediğini anımsatan Konukoğlu, bulundukları coğrafi konum itibariyle, önlerinde bütün Arap yarımadasından Afrika’ya kadar büyük bir pazar potansiyeli olduğunu, Alman şirketlerin de Gaziantep’te yatırım yaparak bu pastadan yararlanabileceklerini bildirdi.
Özellikle teknoloji üreten şirketlerin Gaziantep’e gelmesinin önemine vurgu yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’Şu anda Kilis’in Polateli ilçesinde 19 milyon metrekare alanda yeni bir OSB kuruyoruz. Hassa ile Dörtyol arasında tünel de açıldığında, yeni yapacağımız OSB’nin denize ulaşımı 80 kilometreye düşecek. Buyursun gelsin Alman otomotivciler, kendilerine orada arazi verelim, gelsin fabrika kursunlar. Türkiye’de Alman otomotiv firmaları yok. Gelin burada teknoloji ile her şeyi birlikte üretelim. Bu yeni OSB, Suriye sınırına 40 kilometre, denize 80 kilometre uzaklıkta. Lojistik olarak inanılmaz fırsatlar sunuyor. Hem bütün Ortadoğu’ya açılma imkanı hem de öbür taraftan dünyanın her tarafına denizden açılabileceğiniz bir imkan var. Bu fırsatı kaçırmasınlar. Birlikte sinerji yaratabiliriz."
Konukoğlu, Hallier’e bakır işlemeli yöresel bir hediye sundu.