Ankara’yı dünya fuarcılık merkezleri arasında sokacak çalışmalarda önemli bir aşamaya gelindi. Akyurt’ta yapılacak Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nin temeli Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 26 Mayıs Salı günü saat 10.00’da atılacak. Temel atma törenine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz da katılacak.
Esenboğa Havalimanı yakınında Akyurt’un yeni gelişim alanı içinde inşa edilecek olan Fuar Merkezi için Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Borsası Akyurt Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ortaklığı ile 17 Şubat 2013 tarihinde Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Anonim Şirketi kuruldu.
Fuar Merkezi’nin projesi A Tasarım ile Alman GMP Mimarlık Şirketleri tarafından Ankara ve Hamburg’da çalıştaylar yapılarak geliştirildi.
FUAR ALANI 600 BİN METREKARE BÜYÜKLÜKTE
Kare kurgu şemasına sahip fuar merkezinin konumlanacağı alan toplamı 600 bin metrekareden oluşuyor. 175 bin metrekare inşaat alanı bulunan fuar merkezinde50 bin metrekarelik kapalı alan yer alacak. Fuar alanında 124.750 metrekare açık sergileme alanı, 7.230 araçlık otopark, fuar yönetimine ait katlar, farklı büyüklere bölünebilir çok amaçlı toplantı ve konferans salonları, yiyecek, içecek ve restoran alanları, basın odası, VİP odaları ve fuar katılımcılarının kullanabileceği toplantı odaları ve servis mekanları bulunacak.Fuar alanı Ankara’nın ve sektörlerin gelişimine göre büyütülebilecek bir yapıda dizayn edilecek.
Fuar alanı tamamlandığında dünyanın en büyük ilk 100 fuar alanı içinde yer alacak. Uluslararası Fuarları Birliği verilerine göre, dünyada 5 bin metrekare ve üzerinde kapalı alana sahip toplam bin 197 fuar alanı bulunuyor.
Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nin inşaatının bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. İnşaat tamamlandığında Başkent Ankara’da uluslararası düzeyde ihtisas fuarları düzenlenerek mal ve hizmet üretenler buluşturularak ticari işbirliği ve bilgi değişimi ortamı sağlanacak. Alanda, yaz kış farkı gözetmeksiniz tüm mevsimlerde fuarlar düzenlenebileceği gibi, yüksek katılımlı kongreler de gerçekleştirilebilecek.
Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, Dünyada, havalimanlarına yakınlıklarından dolayı havacılık fuarlarının gerçekleştirilebildiği Dubai, Paris ve Berlin’den sonra, havacılık fuarı düzenlenebilecek dördüncü fuar alanı olacak.
EKONOMİYE İVME, ŞEHRE UFUK
Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Anonim Şirketi’nin yüzde 20’lik hisseyle ortağı olan Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Salı günü gerçekleştirilecek temel atma töreninin sadece bir fuar alanı temel atma töreni sayılamayacağını belirterek, “Salı günü Ankaramızın kaderini değiştirecek önemli bir adım atılacaktır” dedi.
Dünyada ekonomisini fuar ve kongre turizmiyle kalkındıran şehirler bulunduğuna dikkat çeken Bezci, “Ankara’nın uluslararası fuar alanına kavuşmasıyla, sadece fuar işletmeciliği yapmayacak, şehrimizde her yıl onlarca kez düzenlenecek ihtisas fuarlarıyla teknolojiden tutun da aklınıza gelecek her alandaki gelişmeleri yakından takip etme imkanı bulacağız. Bu nedenle, fuar alanı sadece Ankara ekonomisine ivme kazandırmayacak, şehrimizin ufkunu da açacaktır” diye konuştu.