Gaziantep’in Araban ilçesinde firik sezonu başladı.
Gaziantep’in Araban ilçesinde genellikle mayıs ayının sonlarında yapılan firik için çiftçiler kolları sıvadı. Bölgenin tahıl ambarı olarak bilinen Araban Ovası’nda yapılan firik, özellikle Eski Altıntaş, Esentepe, Fakılı ve Doğan kırsal mahallelerinde yapılıyor. Firik, makarnalık sert buğdayın ekili olduğu bölgelerde buğdayın firik kıvamına gelmesiyle birlikte başlıyor. Hasat dönemi yaklaşmış, henüz yeşil olan başaklar kökleriyle birlikte biçilerek üst üste istifleniyor. Tarlanın değişik yerlerinde küçük harmanlar haline getirilen başaklar suyu çekilsin diye biraz güneşte bekletildikten sonra ateşe veriliyor. Çiftçiler yanan başakların başında durarak sürekli karıştırıyor ve ateşin her tarafa eşit şekilde yayılması sağlanıyor. Yanan saplarla hafif pişen buğday taneleri birbirinden ayıklandıktan sonra Gaziantep’e götürülerek komisyonculara satılıyor. Komisyoncular da firik tanelerini özellikle Arap ülkelerine gönderiyor. Anadolu’ya özgü bu gelenek, Gaziantep’in Araban ilçesinde yoğun şekilde yapılıyor.
Araban Belediye Meclis Üyesi Halil Şahin de ilçeye bağlı Eski Altıntaş Mahallesi’ne giderek, çiftçilerle birlikte firik yaptı. Cuma Yavuzkurt adlı çiftçinin Karasu çayı kıyısındaki makarnalık sert buğday ekili tarlasında çiftçiler tarafından toplanan başaklar, ateşte yakıldı.
Firik’in nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Cuma Yavuzkurt, "Makarnalık sert buğdayın başağının olgunlaşma zamanında, firik işçilerinin el ve orak veya traktörün arkasına bağlanan biçim aletiyle sabah saatlerinde firiklik yeşil buğday başakları saplarıyla birlikte biçilir. Biçilen buğdayın suyunun çekilip yakılabilecek kıvama gelmesi beklenir. Firiklik buğdaylar bir araya toplanarak küçük harmanlar oluşturulur. Oluşturulan küçük harmanlar, buğday başakları saplarıyla birlikte firik kıvamına gelene kadar hafif ateşte yakılarak ütülür. Ütülme işleminden sonra küçük harmanlar soğuması için hafif dağıtılır. Soğuma işleminin ardından hafif ateşte ütülen buğday başakları bir araya toplanarak büyük harmanlar oluşturulur. Harmanlanan buğday başaklarındaki firik taneleri patoz makinesinde çekilerek samanından ayıklanır. Firikler torbalanıp Gaziantep’e götürülür ve firik komisyoncularına satılır. Araban Ovası’nda yetişen, Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayından yapılan ve Araban ilçesine has bir ürün olan firik, özellikle Arap ülkelerinden ilgi görür. Kuzu etiyle yapılan etli firik pilavı, önemli konuklar için baş yemek olarak sunulur” dedi.
Arap ülkelerinde beğenilerek tüketilen firikin 2015 yılı hasat dönemine başladıklarını belirten Yavuzkurt, "Araban Ovası’na has özel bir ürün olan firik için, bölge çiftçileri olarak tanıtım yapılmasını istiyoruz. Araban ilçesine bağlı Eski Altıntaş, Esentepe, Fakılı ve Doğan kırsal mahallesi firik üreticileri olarak yetkililer tarafından firik festivali düzenlenmesi gerektiğini yıllardır basın aracılığıyla tüm yetkililere duyuruyoruz. İnsan sağlığına faydalı ve oldukça da lezzetli olan meşhur Araban firikinin bir festivalle tanıtımı yapılarak yurt geneli ve dünyadaki tüm mutfaklara girmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Hem Araban hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için tanıtımın şart olduğunu belirten Cuma Yavuzkurt, "2014 yılı firik sezonunda bir kilogram firik 3,60 TL’den satıldı. Bu yıl 2015 firik sezonunda da bir kilogram firik’in en az 4 liradan satılmasını bekliyoruz. Firik, bu yıl 4 liradan aşağı düşerse zarar ederiz. Arabanlı firik üreticileri olarak, tanıtım konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz. Araban’a has, çok lezzetli, şeker, bağırsak hastalıkları ve çocukların gelişiminde faydalı olduğu biliniyor. Arap ülkelerinin baş yemeği olan firikin tanıtımı için Araban’da, önümüzdeki yıl firik sezonunda bir firik festivali düzenlemelerini istiyoruz’’ dedi.
Araban Belediyesi Meclis Üyesi Halil Şahin de Arabanlı firik üreticisi Cuma Yavuzkurt ve diğer firik üreticileriyle görüştü. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Şahin, “Araban ilçesi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimin etki alanı içerisinde bulunan bir ilçedir. İklimsel şartlarda yetişen, dünyanın en kaliteli makarnalık sert buğdayından, bilinçli çiftçi ve tarım işçileri tarafından özenle yapılan, kendine has özel bir lezzeti olan ve insan sağlığına değişik faydaları bulunan firikin, tüm yurt ve dünya genelindeki mutfaklara girmesi için gerekli olan tanıtımın yapılması şart. 2016 yılı firik sezonunda Araban ilçemizde bir firik festivali düzenlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağım" ifadelerini kullandı.