Cumhur Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından özellikle Türkiye’de ilk kez Ovit Tüneli ile Temel atma törenine katılmış idi katıldığı temel atma töreninde müthiş bir sinerji yaratmış ancak. Bugün açılacak olan OVİT tüneli ülke ve dünyaya tanıtımında üstlerine büyük görev düşen Rize’de var olan STK ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası ayrıca Esnaf Kefalet odaları Ovit Tünelinin bitirilmesi sonrasında Rize Tüccar, Sanayici, iş adamı ve üreten tüm faktörleri aydınlatamamıştır. Diyen RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Asim Çillioğlu, başta Ovit Tüneli olmak üzere İyidere Lojistik Rize Liman ve Serbest Bölgeye ve Rize Ekonomisiyle ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

OVİT TÜNEL Bitimini Rize’mizde Bayram havasına çevrilmemesinin çok büyük eksiklik olduğunun altını çizen Çillioğlu; “Günümüz şartlarında çok zor olmasına rağmen lojistikle ilgili ticari yatırımlar ve ileriye dönük projeler yapmaktayız, en son yaptığımız projede Rize limanının Doğu kısmında olan Liman genişleme alanına Engin Dere’de var olan Serbest Bölgenin Rize Limanı doğusuna transferini için bir proje geliştirdik.” Dedi.

Ovit Hazır, Rize Ekonomisiyle Buna Hazır mı? Diye soran Asım Çillioğlu; “Rize Serbest Bölgenin çalıştırılması için RizePort Lojistik firmamız olarak yatırım kararı aldık. Orada bir depoyu buğday hububat konusunda depolama ve aktarma için yeniden düzenledik. 2 yıl önce girmiş Olduğumuz bu yatırım sonucu bu işi yapacak olan ülkemizdeki iki üç tane firma ile irtibata geçtik. Bu görüşmelerimiz sonucu buğday hububat ithalat ve ihracatı konusunda Entegre çalışan 1. Firmalardan olan Tiryaki Agro adındaki firma ile görüşmemizde mevcut Serbest Bölgede bu işin olamayacak olduğunu ancak farklı bir yerde olursa olabileceğini belirtiler.

Bunun üzerine 2 kademe, biz Rize limanının Doğu kısmında yeni bir proje geliştirdik ve bu sunum haline getirip belli bir aşama ile Başbakanlığa, Başbakanımız Binali Yıldırım'a ulaştırdık kendisi bize Cumhurbaşkanımızın kendi kurduğu İnvest Turkey üzerinden yapacak olduğumuz projenin takibini önerdi.

Rize Port Lojistik olarak dünyada bir olarak projemizin adı Rize Organik Serbest Bölge Liman Entegrasyonu Projesi İnvest Turkey tarafından kabul gördü ve Bu proje ilerleyen süreç içerisinde çok çok daha Detay ve görsel olarak hazırlanırken, tekrar burada çalışmak isteyen firma ile görüşmelerimizi geliştirdik.

Mevcut Rize Limanı Organik Serbest Bölge Entegrasyon Projemiz uygulaması için önünde bir tek engel var O da ısrarla Liman genişleme alanına futbol sahası yapmak isteyen ASKF yönetiminden kaynaklanıyor. Son iki yılda özellikle Osman Aşkın Bak Spor bakanı olması sonrasında rizenin mahalle ve köyler dahil tüm alanlarında top sahaları olmasına rağmen ekonomi, üretim, istihdamdan uzak kesim olan ASKF Başkanı son beş yılda yeni bir alternatif saha modeli yaratmadan ısrarla liman sahasında ısrar etmesini anlaya bilmiş değiliz.

Limanlar kamu yatırımlardır. Limanlar altyapı yatırımlarıdır, limanlar ülkelerin doğal kaynaklarıdır! Ülkelerin doğal kaynaklarını kamu alanlarını başka yerlerde uygulama görebilecek projeler ile veya başka düzenlemeler ile yok edilmesi ülke kamu menfaatlerine ters düşmektedir.

Burada limanlarda yapılacak olan bir top sahası kamu yararı adına hiçbir şekilde açıklanamaz ve kamu yararı olmadığını Rize idare mahkemesinin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde istemiş olduğu iki ayrı zamanda farklı bilirkişi raporlarında ortaya konum tespit edilmiştir.

Barajları, köprü, Tren, Üniversite, Tünel, Alt geçit, Hasta hane, Stadyum, Limanları, Hava Alanları, alt ve üst yapıları tamamlanmış bu ülkenin üretime ihtiyacı var.

Ticaret ülkemizin olmazsa olmazı, bu ülkede artık bölünecek yol, bir Dağın Arkasında geçecek tünel bir daha kalmadı, su yoluna yapılacak köprü kalmamış, bütün su Yollarına üst geçitler alt geçitler yapılmış, artık bu ülkede kurulacak stadyum hastane üniversite okul ve bunun gibi altyapı binaları nerdeyse yapmaya gerek kalmadı.

Bu ülkede şu an 210 000 adet satılmayı bekleyen konut fazlası var, bu ülkenin artık üretmesi gerekiyor üretim için Sanayi için ticaret için yapılan tüneller gerçek amaçları için kullanılması gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın çarşamba günü açacak olduğu Ovit tüneli bir geçmiş dönemdeki olumsuz talihimizi değiştirecek boyutta bir projedir.

Ovit tüneli İyidere Vadisi ile Çoruh Vadisi'nin birbirine Entegre edecek bir projedir, Ovit tüneli İspir'e Petek getirmeye veya balık tutmak için veyah Rizespor Erzurumspor maçını izlemek için kullanılacak diye yapılmadı.

Ticaret, Sanayi ve endüstri için yapıldı. Ovit tünelinin kullanılabilmesi için çok da işlevsel olabilmesi, ileride düşünülen İyidere endüstriyel işleme merkezi, İyidere Lojistik Merkezi olacak. Depolama ve stoklama alanları ile bir liman planlanan proje ihalesi olmuş sonuçlanması bekleniyor. İyidere Vadisi'nde yapılması planlanan Lojistik merkez, ya da Endüstriyel genişleme Merkezi en iyimser rakamlarda bugün ihalesi olsa beş yılı sürecek bir süreç.

Çok büyük umutlarla ihalesi olan Ovit tüneli bitişi ve 2018'de üretime sanayi ile Rize’nin ticaretine katkısı olabilmesi için yapılması gereken şeyler. Bunların başında Rize Serbest Bölgesi'nin Rize Limanı'nın genişleme sahasına ASKF tarafından futbol sahası yapılması istenen yerde Rize Serbest Bölgenin Taşınması İyidere Lojistik Merkezi yapılana kadar kamu yararı açısından birinci öncelik taşımaktadır.

Rize Port olarak geliştirmiş olduğumuz Rize Organik Serbest Bölge Entegrasyon Projesi lojistik anlam ve bizim sektörde büyük Yankı uyandırdı, doğal rakibimiz olan Hopa Trabzon ve Giresun bu projemiz den yakından ilgileniyor. Bu projemize rakip olabilmek için Giresun ve Hopa limanları içerisinde Serbest Bölge olabilmesi için bizden sonra projeler yapıp müracaata başladı.

Ancak şu anda Karadeniz'de sadece Samsun ve Trabzon limanlarında Serbest Bölge var. Rize'de limanda serbest bölge olmadığından serbest bölge aktif değil, Çok iddialı konuşuyoruz. Diyoruz ki Eğer bugün Rize serbest Bölgesi'nin bir Bakanlar kurul kararı ile Rize limanına alınınca. Hububat ihracatçı devletlerce Ağustos ayında Dünyaya buğday hububat transferlerinin başlamış olduğu dönemde Asya ve Rusya'da gelecek olan buğdayları aktarma Limanı olarak biz Rize limanına çok büyük bir sorumluluk yükleyeceğiz

Organik Serbest Bölge Limanı olmasıyla birlikte Rize limanında konteyner taşımacılığı konusunda acil çalışmalarımızı yapıp Rize'yi gelecek kısa süre içerisinde Rizeyi endüstriyel genişlemeye ve Rize şehrini ticaret ve sanayiye hazırlanmış olacağız.

Bir vesile ile yaklaşan Ramazan bayramımızın tüm İslam Alemine hayırlı olması, çocuklarımız ve yaşlılarımıza özellikle bayram diye hatırlama anlamında çok çok önem arz ettiğinden dolayı onlar için de ayrıca Ramazan bayramını kutluyorum." dedi.