Osmanlı’da evlerin vazgeçilmez eşyalarından olan içi-dışı deri mercan terlikler günümüzdeki Bursa’daki son ustalarının elinde yaşatılmaya çalışılıyor.
İnegöl ilçesinde 40 senedir el yapımı mercan terlik ve yemeni ayakkabı imal eden Ekrem Yenisoy(60), yeni neslin tabii malzemelerden yapılan ürünlere fazla ilgi göstermediğini belirterek, bu sanatın kendisi ile yok olacağını söyledi. Pazarda sentetik malzemelerden yapılan terliklerin 30 ile 70 lira arasında fiyatlarla satıldığına işaret eden Ekrem Yenisoy, "Biz Osmanlı’da da kullanılan
üstü ve içi kuzu derisi, tabanı manda derisi köseleden mamul mercan terliklerini elde dikerek, yapmayı sürdürüyoruz. Ancak eskisi gibi günde seri numaralardan oluşan birkaç takım değil, ancak sipariş geldiğinde birkaç çift imal ediyoruz. Oysa her yönü ile tabii ve el işi olan bu terlikler sadece 40 TL’den satılıyor. Arayan soran, eski sanat meraklısı kullanıcılar da olmasa, imalatı bırakacağız. Bu işi öğrenmek için gelende yok. Yemeni ayakkabıları da folklor grupları veya mehter takımları isterse üretiliyor. Bunlar da artık turistlere otantik bir ürün olarak sadece İstanbul Kapalıçarşı’da satılıyor. Oysa bizim perakende satış fiyatlarımız terlikte 40 TL, yemenide 60 TL’dir. Bu fiyatlarla ev geçindirmek mümkün değil, ancak emekli olup kahve köşelerinde vakit öldürmemek için el işi üretime devam ediyoruz. Tabii malzemelerden yapılan el işi ürünlere meraklı olanlar İnegöl Kapalıçarşı’sında dükkanımızı bulup terlik ve yemenilerden alabilirler" dedi.
Kuzu derisinin rengine göre kırmızı, siyah, kahverengi, krem renkli terlik ve yemeniler en çok tercih edilenler oluyor.