Nisan ayı cari işlemler açığının açıklanması üzerine değerlendirmelerde bulunan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Siyasi partiler fazla zaman kaybetmeden uzlaşmalı’’dedi.
Özdebir, yılın ilk çeyreğinde beklenenin üzerinde gerçekleşen ekonomik büyümenin, aynı dönemde 11 milyar doların altında kalan bir cari işlemler açığıyla gerçekleştiğini kaydederek şunları kaydetti:
"Nisan ayı verisi de yıllık cari açığın 40 milyar dolarlar civarında olacağını göstermektedir. Cari işlemler açığının azalmasında ekonominin yavaşlamasının elbette bir etkisi olmuştur ancak, ilk çeyrekteki yüzde 2,3’lük büyümeyenin ara malı ithalatında yüzde 11’in üzerinde bir düşüşle gerçekleştirilmesi sevindirici bir gelişmedir. Çünkü aynı dönemde toplam ithalat ara malı ithalatındaki düşüşten daha az, yüzde 9 düşmüştür. Bu durum bize değerli TL yüzünden bir zamanlar Türkiye’de üretilemeyen ara mallarının, TL’deki değer kaybıyla birlikte artık ülkemizde üretilebildiğini göstermektedir. Diğer bir deyişle ekonomide olumlu gelişmeler de olmaktadır.”
Bu durumun devam etmesinin, sanayicilerin yatırım ve üretim azminin desteklenmesiyle mümkün olduğunu belirten Özdebir; “Bu nedenle genel seçimler sonrasında oluşan belirsizlik ortamının bir an önce kaldırılması gerekmektedir. Siyasi partiler, fazla zaman kaybetmeden uzlaşmalı, yatırım ve üretim iklimini iyileştirecek tedbirler üzerinde odaklanmalıdırlar” ifadesini kullandı.