Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tekstil ürünlerinin ve ayakkabıların etiketlerinin denetleneceğini ve yeni getirilen düzenlemeyle tüketicilerin satın aldığı tekstil ürünlerinin deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenme imkanına kavuşacağını bildirdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, yaptığı yazılı açıklamada 25 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tekstil ve ayakkabı ürünlerinin etiketlenmesine ilişkin iki yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, tehlikeli kimyasallar yönünden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yoğun bir şekilde denetlenen tekstil ve ayakkabı ürünlerinin yeni yayımlanan iki adet yönetmelik çerçevesinde etiket yönünden de denetleneceğini ifade etti.
Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik’te yer alan yeni düzenlemeye dikkat çeken Canikli, “Tekstil ürününde hayvansal menşeli tekstil olmayan parçaların varlığı halinde, ürünün etiketinde ‘hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar içerir’ ifadesinin kullanılması zorunluluğu getiriliyor. Böylece tüketici hangi tekstil ürününün deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenebilecek. Yeni yönetmeliğin 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan hükmüne göre, bu bilgi ürünün etiketinde açıkça gösterilecek. Bundan sonra tüketici aldığı ürünün ne olduğunu, deriden imal edilip edilmediğini bilecek” ifadelerini kullandı.
Yeni düzenlemeyle ürünlerdeki etiketlerin Türkçe olarak, kolay okunabilir ve görülebilir şekilde hazırlanması gerektiğini belirten Bakan Canikli, tekstil ürünlerindeki etiketlerin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olmaması gerektiğini de kaydetti. Canikli, " Yüzde 100’, ‘Saf’ veya ‘Tamamen’ ifadeleri, yönetmelikle düzenlenen şartlar sağlanmadan kullanılamayacak. ‘Yün’ ifadesinin kullanımı ancak yönetmelikle düzenlenen koşullar sağlandığında mümkün olabilecek. Böylece tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi sağlanacak” dedi.
Tüketicinin Satın Alacağı Ayakkabıların Temel Unsurlarının Yapımında Kullanılan Malzemelerin Etiketlenmesine Dair Yönetmeliği de değerlendiren Bakan Canikli şunları kaydetti:
“Yönetmelik tüketiciye perakende satış amacıyla sunulan tüm ayakkabı çeşitlerine uygulanacak. Etiket görülebilir, güvenli şekilde iliştirilmiş, erişilebilir olmalıdır. Etiketin üzerindeki şekil boyutlarının içerikteki bilgilerin anlaşılmasını sağlayacak büyüklükte olması zorunlu olup, etiketlerin tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olmaması gerekmektedir. Ayrıca ayakkabı üzerine konulan şekil ve sembollerin anlamları hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesini sağlamak amacı ile ayakkabıların satışa arz edildiği yerlerde tüketicilerce kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde ve en az (297mm x 210mm) A4 boyutunda hazırlanmış bir poster veya tablo işyerinin uygun bir yerine asılması zorunlu hale getirildi.”
Tekstil ve ayakkabı sektörü üreticilerine de uyarılarda bulunan Canikli, yönetmeliklerin hükümlerine aykırı davranan ve ürünlerine doğru ve mevzuata uygun etiket koymayan üretici ve ithalatçılara 3 bin 350 TL idari para cezası uygulanacağını ifade etti.