Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kutbettin Arzu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yatırımcılara verilen IPARD desteklerinin ödül töreninde, yatırımcılara temsili çek verdi.
TKDK Balıkesir İl Koordinatörlüğü tarafından yatırımcılara verilen IPARD desteklerinin açılış töreni gerçekleştirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, TKDK Kurum Başkanı Ali Recep Nazlı, Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü ve yatırımcıların katıldığı törende, IPARD yatırımlarını hayata geçiren yatırımcılara temsili çek dağıtıldı.
TKDK’nın tanıtıldığı slayt gösterisiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Yaman, “Ülkemizin sağlık, sosyal ve tarım ile demokrasi bağlamında çok hızlı gelişim sürecine girmesi, hükümetimizin oluşturduğu güven ortamıyla gerçekleşmiştir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibeleri ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya başlamıştır” dedi.
Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise “Bugün Sayın Bakanım burada olacaktı, ancak dün gece programında değişiklik oldu, beni aradı. Balıkesir’deki etkinliğe gelip selamlarımı iletmemi istedi. Gerçekten son 10 yılda değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. Ben bir kardeşiniz olarak, hem yurt içinde hem yurt dışında Türkiye’nin nereden nereye geldiğini birebir yaşamış bir kişiyim. Türkiye yakaladığı istikrarlı yönetim modeli ile demokrasi, sosyal devlet, engellilere verdiği destekler anlamında adeta çağ atladı. Aynı ilerlemeleri tarımda da yaşadı. Biz az tanıtım yapıyoruz. Tarımda geldiğimiz nokta görülmeyebiliyor. Başarılarımız, hak etmediğimiz eleştirilere dönüşüyor. Bunu hatırlatmakta fayda var” şeklinde konuştu.
Bakan Yardımcısı Arzu, bir zamanlar Türk tarımının Avrupa’da 4. olduğunu, ancak şimdi Avrupa’nın ilk sırasında yer aldığını söyledi. Arzu, “Türkiye tarımsal ekonomi olarak 23 milyar dolarla Avrupa’da 4. idi. Bu yıl dünyada 7., Avrupa’da 1. sırada. Tarımsal gayri safi milli hasıla açısından birincisiyiz. Bugün 61 milyar dolar gayri safi milli hasılaya gelmişiz. Balıkesir ülke ekonomisine büyük katkılarla bulunuyor. 1,8 milyar dolardan 6 milyarın üzerine geldi Balıkesir’in rakamları. Biz 75 milyon nüfusu 35 milyon turisti besliyoruz. 18 milyar dolar da tarımsal gayri safi milli hasıla ihraç ediyoruz. Tarımla ilgili yasal düzenlemelerde bulunduk. Tarladan sofraya kadar gerekli çalışmaları yaptık. Çiftçimizin üretimimizin hayat standardını yükseltmek için ucuz kredi temin ettik. Sıfır ya da düşük faizli krediler verildi. Hibe desteklerle biz 10 milyara getirdik. Hibe destekleri üretim ve çevre ile bağlantılı hale getirdik. Ne kadar üretirseniz, sağlıklı üretirseniz ona göre destek alıyorsunuz. Bunun yanında üretime değer zinciri katmakla ilgili çalışmalar yaptık. Çiftçimiz ürününü kendisi ambalajlayacak, ona katma değer katacak, aldığı tarımsal payı arttıracak. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye tarımı dünya’da 7. sıraya geldi. Bu üretim açısından değil, hijyen şartları açısından da süt ve süt ürünleri satabilecek durumlara geldik. Bu bizim standardımızı gösteriyor. Üretim artışıyla kalite ve hijyen şartları açısından Avrupa standartlarını yakalamış konuma geldik. Yaptıklarımız yeterli mi, değil. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarla tarımsal gayri safi milli hasılamızı 150 milyar dolara, ihracatımızı da 40 milyar dolara çıkartmayı düşünüyoruz” dedi.
Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bunu işbirliğiyle başaracağız. Tarım Bakanlığımızın politikası ile biz üreticimizle, ihracatçımız ile birlikte onların da görülerini alarak, projelere ortak alarak yapıyoruz. 48 araştırma enstitülerimiz var. Ülke ekonomisine beraber katkıda bulunmak istiyor. Biz iktidara geldiğimizde 230 milyar dolar hasılanın binde 5’ni ARGE’ye ayırıyorduk. 2023 hedefimizde yüzde 3’e çıkartmayı düşünüyoruz. Bunun semeresini daha uzun yıllar sonra alıyorsunuz. Uluslararası düzeyde Türkiye AR-GE konusunda dikkate alınır bir konuma geldi. 2015 yılında 4 binin üzerinde tesisi destekleyerek 40 binin üzerinde istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Gençlere ekstradan yüzde 5 daha fazla destek veriyoruz. Kadınlarımızın ve gençlerimizin kırsal alan yatırımlarına daha fazla destek vermek için çalışıyoruz. Bu desteklerle Türkiye’yi bir noktaya getirdik. Hedefimiz büyük. Hedefimiz 2023, 2071. Türkiye’yi istediğimiz noktaya getirmek için sanayicimizle, yatırımcı ile el birliğiyle çalışmamız lazım."
Tören sonunda Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Vali Mustafa Yaman, yatırımcılara temsili çek dağıttı. Balıkesir IPARD yatırımlarını hayata geçiren işletme sahibi Cahit Küçük, çekini alarak Arzu’ya teşekkür etti. Heyecandan dolayı zorlukla konuşan yatırımcının ardından 150 sağmal koyun yatırımı yapan Berrin Var da Bakan Yardımcısı Arzu’dan çekini aldı. Kadın yatırımcı Berrin Var, Arzu’ya çiftlikten getirdiği yazmayı hediye etti.
Tören, çek alan yatırımcıların toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.