Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji politika ve stratejileri ile ilgili geliştirdiğimiz bütün projelerde Irak en önemli yeri teşkil etmektedir” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi Tarafından düzenlenen Jeopolitik Enerji Arenası’nın “Değişen Dinamikler” konulu oturumun açılışında konuştu.
"ENERJİDEKİ PROJELERİMİZDE IRAK EN ÖNEMLİ YERİ TEŞKİL ETMEKTEDİR"
Uluslararası Enerji Ajansının projeksiyonlarına göre 2050 yılına kadar petrol ve doğalgazın bütün enerji kaynaklarının yüzde 50’sini içerdiğini anlatan Bakan Yıldız, “Yine Uluslar arası Enerji Ajansının verilerine göre 2050 yılına kadar dünyadaki petrol üretiminin yüzde 45’i yalnızca Irak ve Mezopotamya bölgesinden karşılanacaktır. O yüzden Enerji politika ve stratejileri ile ilgili geliştirdiğimiz bütün projelerde Irak en önemli yeri teşkil etmektedir” dedi.
"TÜRKİYE KAYBEDEN DEĞİL TAM TERSİ KONUMUNU KORUYAN VE KAZAN ÜLKE OLMUŞTUR"
Nabucco projesinin neden öldüğü şeklindeki sorularla karşılaştıklarını belirten Bakan Yıldız “Türkiye kendi fonksiyonunun icra etmiştir. 1800 Km’lik boru hattı geçecekti ve geçti. Hedefimizde bu vardı Nabucco projesi boru hattı Bulgaristan üzerinden Romanya, Macaristan ve Avusturya’ya gidecekken Yunanistan üzerinden İtalya’ya gitme kararı almıştır. Değişen kesim Avrupa’nın Kuzeyi ile Güneyidir. Türkiye kaybeden değil tam tersi konumunu koruyan ve kazanan ülke olmuştur” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız açılış konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Irak’ta, özel sektörle beraber kamunun ortak bir şekilde Doğalgaz araması yapıp yapmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız “Irak’ta Doğalgaz aramalarında kamu olarak, ayrı bir fonla beraber hareket etmenin doğru olmadığın düşünüyoruz. Özel sektör dinamikleri ile birlikte serbestleşen ekonomide daha rekabetçi bir ortamda projelerin gerçekleşmesini istiyoruz. Doğalgaz projeleri hakkında kamu kendi bütçesini ayırmaktadır. Ama özel sektörle kamunun ortak bir proje yapması planlarımızda yer almıyor” açıklamasında bulundu.
Önümüzdeki hafta Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye geleceği ve Doğu Akdeniz’deki doğalgaz aramalarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız “Bizim KKTC’de enerji sektöründe oradaki modelin oluşturulması, tekrar yapılanma dahil olmak üzere bir çok konuyu değerlendiriyoruz. Güney Kıbrıs Yerel Yönetimini de içeren bir mastır plan ve proje kendilerine teslim ettik. Kıbrıs, bizim için herhangi bir yer değildir. Kıbrıs şehitlerimizle beraber ekonomik yapımızla beraber içi içe olduğumuz bağımsız bir ülkedir. Biz oraya somut projelerin yanında mastır planında kendilerine sunduk. Mutlaka değerlendireceklerdir” ifadelerini kullandı.
"ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE EN SON HALİNİ ALMAMIŞ ŞEKİLDEKİ ARAMALAR GAYRİ HUKUKİDİR"
Enerjinin sektörünün barışın gerekçesi olmasından yana olduklarını söyleyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Münhasır ekonomik sahaları netleşmemiş, ekonomi sahaları Uluslararası hukuka göre en son halini almamış şekildeki aramalar gayri hukukidir. KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı ve Güney Kıbrıs Yerel Yönetimleri beraber uzlaşı içerisindeki bir noktanın hem bölgeye hemde ülkelerimize faydalar getireceğine inanıyoruz”
Bakan Yıldız, Soma ve Ermenek’de yaşanan kazalar için "Mahçubiyetimdir" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bakanlığımızın yedinci yılı vesilesi ile bir televizyon programında bize sorulan bir soru üzerine Soma ve Ermenek’teki maden kazları ile ilgili Bakanlığımızın hedeflediği noktalardan çok ötede olduğunu bu acının bize çok ciddi öğretiler olduğundan bahsetmiştim” dedi.