Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015 yılı 1. çeyreğinde büyüme rakamlarının bekledikleri seviyede gelmeyeceğini belirtti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015 yılı 1. çeyreğinde büyüme rakamlarının bekledikleri seviyede gelmeyeceğini belirterek, "Eksi ya da sıfır gelmeyecek, artı gelecek ama istediğimiz seviyede de olmayacak. Büyüme rakamları, 2. çeyrekten sonra da yavaş yavaş istediğimiz noktaya gelecek" dedi. Zeybekci, Türkiye-Polonya İş Forumu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
2014 yılı Dış Ticaret rakamlarına baktığımız zaman da, gerek büyüme rakamları da istediğimiz şekilde sonuçlandı diyemeceğini söyleyen Zeybekci: "Ama her şeye rağmen 2014 rakamlarının yüzde 2,8, yüzde 3 aralığında geleceğini tahmin ediyoruz. Yine de her şeye rağmen 2014 rakamları için ihracatın büyümeye katkısı bu yüzde 2,8, yüzde 3 aralığının yüzde 2,6’sı veya yüzde 2,7’si ihracattan kaynaklanan bir büyümedir. İhracatın büyümeye katkısının olmadığı bir halde yaklaşık 0’a yakın bir büyüme gerçekleşmiş olacak" dedi.
Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: "2014 yılında iç piyasanın büyümeye katkısını göremedik. 2015 yılı içinde iç piyasanın büyümeye katkı vermeye başladığını başlayacağız. İlk üç aylık dönemde ihracatın eksi olarak yansımasından kaynaklanan bir sonuç yaşayacağız gibi görünüyor ama parite anlamında baktığımız zaman 2015 yılının ilk 2 ayında altın hariç yüzde 3,5 altın dahil yüzde 11 civarında düşüş söz konusu. Eğer 2014 yılının ilk 2 ayındaki dolar euro paritesi 1,36 seviyesiydi. Bu parite 2015 yılında Ocakta 1,16 Şubat ayında 1,11 seviyesine düştü. 2014 yılındaki parite aynı olsaydı ihracatımız yüzde 6 artmış olacaktı. Miktar bazında ihracatımız arttı. Bunun da büyümeye katkısının miktar bazında olacağına inanıyorum. Mart ayından itibaren ihracatın tekrar toparlanmaya başlayacağını ve büyümeye rakam bazında da parasal bazda da katkı vermeye başlayacağını görüyoruz".
2015 yılının birinci çeyreğinden sonra birinci çeyrekte de büyümeyle ilgili rakamlar eksi veya sıfır gelmeyecek ama beklediğimiz seviyede de gelmeyeceğini söyleyen Zeybekci: "İkinci çeyrekten sonra da yavaş yavaş istediğimiz noktaya doğru hareketlenmeye başlayacak. İkinci çeyrekten sonra hükümetin almış olduğu yeni tedbirler ile piyasadaki canlanma ve istihdamla büyümenin tekrar hareketlenmeye başlayacak. Birkaç yıldan beri süregelen bu durağanlık da 2015 ikinci yarısından itibaren hareketlenmeye başladığını hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın Yemen’deki Husi militanlarına karşı düzenlediği hava operasyonuna ilişkin: "Bu coğrafya zor bir coğrafya. Rusya-Ukrayna krizi, Kafkaslarda, Irak’ta, Suriye’de Libya’da ve şimdi de Yemen’de olaylar var. Aslında Yemen’deki olaylar beklenen olaylardı. Geç kalınmış veya şimdiye kadar önlem alınmamış bir durum da söz konusu. Bildiğim kadarıyla Arap ülkeleri Arap Birliği teşkilatının almış olduğu bir karar var. Suudi Arabistan’da bu sabahtan itibaren fiili olarak müdehaleye başladı. Ama güneyimizde gördüğümüz kadarıyla havadan müdahalelerle bu işlerin olması pek mümkün değil. Ardından gelecek olan karasal bir operasyon da beklenir. Ama bunu dünya ekonomisine veya bölgedeki istikrara olumsuz yönde görmüyorum. Bunların bitmesi, engellenmesi ve tekrar stabil bir hale geçmekle ilgili belki yapılması gereken operasyonlardı. Nasıl ki şu anda Suriye’de ve Irak’ta terör örgütlerine karşı yapılan operasyonlar oraları, oradaki sivil halkı ve normal güncel hayatı tekrar aktive edecek adımlarsa Yemen’de de böyle olacaktır diye düşünüyorum" dedi.
Zeybekci sözlerini şöyle tamamladı: "Son 10 yılda 9 kat ticaretimizi arttırdığımız Polonya’yla 2009 yılında Cumhurbaşkanımızın Polonya’ya ziyareti sırasında imzalamış olduğu yüksek düzeyli stratejik ortaklık antlaşmasından sonra ivmeyle artarak devam eden bu süreçte şu anda 5,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi eminim bu şekilde devam edersek 3 aylık iş forumları düzenleyerek bunu devam etmeyi planlıyoruz. 2018-2019 yıllarında 10 milyar dolarları rahat göreceğimiz bir dönem yakalayacağız. Türkiye, bir yerden daralırken, kendine yeni pazar açmayı başarabilen bir yapımız var. Bu sebeplerden dolayı Polonya ile işbirliğini son derece önemli buluyoruz".