Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2015 yılında yüzde 6’nın da biraz altına gelebilen bir rakamı inşallah enflasyonda görmeyi ümit ediyoruz” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İklimlendirme İhracatçıları Birliği “İklimlendirme Sektörü İhracatın Yıldızları” ödül törenine katılmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Kurdaki paritedeki hareketlenmenin enflasyona kısa vadede etkisiyle ilgili bir rakamın olup olmadığı sorusuna Bakan Zeybekci, “Elimizde bir rakam yok ama tahminlerimize bağlı olarak söylüyorum; iklimsel negatiflikler geçen seneki aynı dönemde baz etkisinden dolayı bu sene pozitif anlamda bir katkısı olacağını ve paritenin de enflasyona negatif katkısının bu şekilde natüralize edileceğini ve Nisan ayı enflasyonunun da beklentilerimize uygun bir şekilde geleceğini tahmin ediyoruz. Ekstradan diğer değişkenler sabit parite sadece negatif anlamda katkıda bulunuyor böyle bir şey yok. Paritenin negatif yönde katkısını diğer değişkenlerle natüralize ederek bu Nisan ayında enflasyonla ilgili iyi bir sonuç geleceğine inanıyoruz” karşılığını verdi.
“2015 YILINDA YÜZDE 6’NIN DA BİRAZ ALTINA GELEBİLEN BİR RAKAMI İNŞALLAH ENFLASYONDA GÖRMEYİ ÜMİT EDİYORUZ”
"Enflasyon hedeflemesinden vaz mı geçildi” sorusu üzerine Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hayır. Şöyle söyleyeyim; ekonomide, enflasyonda veya kurda veya paritede şöyle olacak diye bir tahmin mutlaka ve mutlaka Merkez Bankamız yapıyordur. Tahminlere göre alternatif politikalar üretiyordur ama enflasyonla ilgili olumlu yöndeki beklentilerimiz 2015 yılında yüzde 6’nın da biraz altına gelebilen bir rakamı inşallah enflasyonda görmeyi ümit ediyoruz. Değişkenlerde bir şey olmaz. Şuanda ki halimizle 2015 yılında yıl sonunu görürsek yüzde 6’nın altında bir enflasyon inşallah olur diye düşünüyorum. Pariteyle ilgili de aşırı değerli dolar Amerika’nın ekonomisi için uzun vadede sürdürülebilir değildir. Diğer taraftan da AB ekonomisindeki pozitif yöndeki gelişmelerin 2015 yılı içinde daha olumlu yönde olacağını tahmin ediyoruz. Bu sebepten dolayı da paritede orta ve uzun vadede yüksek değerli dolar Amerikan ekonomisinin tercih edeceği, Amerikan ihracatının tercih edeceği, Amerikan üretiminin tercih edeceği bir şey değildir. Bunları da rahatsız etmeye başlamıştır zaten şuan için. Onun için ben o yönde bir beklentimizin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Kurla ilgili de şu asla böyle anlaşılmamalı. Biz kurla ilgili müdahale etmemek lazım derken bunu bu yönde bir talebimiz olduğu yönünde değil, ekonominin aktörlerinin bu dengeyi kendi içinde sağlayacağını, sağlıklı bir yere oturacağını tahmin ettiğimiz için o yöndeki beklentilerimiz yönünde bu açıklamaları yapıyoruz. Türkiye’nin bu konuda endişe edecek bir şeyi yoktur. Bizden kaynaklanan Türk ekonomisinden kaynaklanan bir dalgalanma değildir. Zaten şuanda gördüğümüz kadarıyla da kendi dengesini yavaş yavaş kurmaya başlamıştır. Tahminlerimize göre de 10 Mayıs’a doğru Mayıs’ın ilk yarısına doğru seçimle ilgili beklentilerde piyasa tarafından daha sağlıklı şekilde algılanmaya başladığında spekülatif amaçlı köpüklerde kendiliğinden ortadan kaybolacaktır.”