Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, İSO tarafından hazırlanan 2014 yılı Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren Samsunlu sekiz firmayı başarılarından dolayı kutladı.
Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sırasında olduğu gibi İkinci 500’de de Karadeniz Bölgesi’nden listeye en çok firması giren il Samsun oldu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), ilk 500’den sonra "Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırma sonuçları açıklandı. 2014 yılı sonuçlarına göre hazırlanarak açıklanan İSO İkinci 500 Listesi’nde Samsunlu sekiz firma yer aldı. Firmaların üretimden net satışları baz alınarak hazırlanan raporda, 2013 yılında 117’inci sırada olan Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi üretimden net satışlara göre 192,860,666 TL ile 49’uncu sırada yer alırken onu, 2013 yılında 226’ıncı basamakta yer alan ve bu yıl açıklanan üretimden net satışlara göre 188,974,086 TL ile 60’ıncı sıraya gelen Sampa Otomotiv San. ve Tic. A.Ş takip etti. Karaçuha Tarım Ürünleri İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti de, bu yıl üretimden net satışlara göre 153,978,242 TL ile 191’inci sıradan listeye girmeyi başardı. Listeye 194’üncü sıradan giren Samsunlu firma ise isminin açıklanmasını istemedi. Bir önceki yıl listede kendine 317’inci sırada yer bulan Erçal Fındık Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. ise, bu yıl listeye üretimden net satışlara göre 149,898,763 TL ile 212’inci sırada yer aldı. Elif Fındık San. ve Tic. Ltd. Şti. de üretimden net satışlarda 131,614,408 TL ile listede 290’uncu sırada yerini aldı. Bu yıl açıklanan listede basamak atlayarak başarı gösteren bir başka firma ise, Samsun Yem San. ve Tic. A.Ş. oldu. 2013 yılında raporda 365’inci basamakta bulunan Samsun Yem. San. ve Tic. A.Ş., bu yıl listeye üretimden net satışlara göre 127,921,924 TL ile 305’inci sırada yer aldı. Listeye giren bir başka Samsunlu firma ise Adeka İlaç San. ve Tic. A.Ş. oldu. Adeka İlaç San. ve Tic. A.Ş.’de 101,028,003 TL üretimden net satışlara göre listeye 451’inci sıradan girerek Samsun’un gururu oldu. Öte yandan Karadeniz Bölgesi’nden 18 firma İSO’nun açıkladığı listede yer aldı. Sekiz firmayla Samsun listede en çok firma ile yer alırken, Ordu dört, Trabzon iki, Zonguldak, Giresun, Karabük ve Amasya birer firma ile listeye girdi.
MURZİOĞLU: “NE KADAR ÖVÜNSEK AZ”
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren Samsunlu firmalardan sonra, İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesinde kendine yer bulan sekiz firmayı başarılarından dolayı kutladı. Firmaların başarılarından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Murzioğlu, “Firmalarımızın başarılarında payları olan herkese şükranlarını sunuyorum. Göğsümüzü kabartan sekiz firmamızla ne kadar övünsek azdır. Sanayicilik, cesaret, fedakarlık ve mücadele işidir, Sanayicilerimizin güçlenmesi demek, Türkiye’nin güçlenmesi demek. Bu firmalarımız yoğun çalışma tempolarıyla yedi gün 24 saat çalıştılar, ürettiler, insanlarımıza iş ve aş sağladılar. Gurur kaynağı olan firmalarımız ülkeye sağladıkları katma değerle mücadeleyi, cesareti, inancı, azmi ve iradeyi temsil ettiler. Üretimin ve istihdamın, ihracatın gerçek kahramanları olan bu işletmelerimiz şehrimizin kalkınmasında ve markalaşmasında önemli bir rol üstlendiler. Hepimizin ortak amacı daha gelişmiş bir Türkiye ve daha zengin bir Samsun. Oda olarak sanayicilerimizin güçlenmesi ve ihracatımızın artması için yoğun çaba içerisindeyiz. Samsun’un ihracatta hedef olarak koyduğu stratejiler belirlendi. İnşallah belirlediğimiz hedefimize de hep birlikte el ele vererek ulaşacağız. Çünkü Samsun’un bu gücü ve potansiyeli var” dedi.