Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen "3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi", Antalya’nın Manavgat ilçesinde devam ediyor.
Manavgat Kızılağaç turizm bölgesinde gerçekleştirilen "3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi"nde 100’ün üzerinde yerli ve yabancı bilim adamı ile kanatlı sektörünün temsilcileri sorunları masaya yatırdı. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca yaptığı konuşmada, sektörün sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyüyen bir sektör olduğunun altını çizdi. Koca, 2000 yılında 662 bin ton olan Türkiye piliç eti üretiminin 2014 sonunda 1 milyon 942 bin tona ulaştığını belirterek, dünyada 2000 yılında 58,5 milyon ton olan tavuk eti üretiminin yüzde 62 artışla 2014 yılında 95,3 milyon tona ulaştığını açıkladı.
“ÇOK DEĞERLİ PROTEİN KAYNAĞI”
Sektörde 15 bin adet kayıtlı kümesle üretim yapıldığını belirten Koca, sektörün 2014 yılı itibarıyla yıllık cirosunun 5 milyar dolar olduğunu söyledi. 600 bin kişinin istihdam edildiğini, yan sektörlerle birlikte bu 2,4 milyon kişinin sektörden geçimini sağladığını vurgulayan Koca, çok değerli bir protein kaynağı olan tavuğun ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez önemde olan kanatlı sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını söyledi. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, "Gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Her türlü besinde olduğu gibi tavuk eti konusunda da kafalar karıştı. Bugün yediğimizi yarın yemiyoruz. İnsanları en değerli ve ucuz protein kaynağından bilimsel olmayan görüşlerle uzaklaştırmak yanlış ve tehlikelidir. Bu, toplumun sağlıklı beslenmesini engellerken ülke ekonomisini de baltalıyor. Dünyada 2030 yılında en fazla kümes hayvanları eti üretimi artacak. 143.3 milyon ton olması bekleniyor. Türkiye, dünyada tavuk eti üretiminde 10’uncu sırada. Bunun daha yukarılara çıkması ve kilo başına Türk insanının daha fazla tavuk tüketmesi gerekiyor. Avrupa’nın çok altındayız" dedi.
"SEKTÖR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMASIN"
Kanatlı sektörünün AB ile rekabet eden birkaç sektörden biri olduğunu ifade eden TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise, "Sektör hayal kırıklığına uğramasın. Sorunların çözümü için konuşacağız. Tek başına olursan damla, birlikte olursan ırmak olursun. Biz sektörle birlikte ırmak olup coşacağız" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan da, Türkiye’de yumurtacılık dahil sektörün 18 bin kümesle üretim yapıldığını, 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç edildiğini belirtti. Özcan, 2023 hedefini 40 milyar dolar ihracat olarak açıkladı.
Kongrede kanatlı yetiştirme, yem yasa ve yönetmelikleri, tavuk eti kalitesi ve işleme, kanatlı sağlığı ve hastalıklar, GDO, atık değerlendirme, kanatlı besleme, kanatlı eti güvenilirliği, kanatlı eti kalitesi ve işleme ile kanatlı hayvan refahı ele alınacak.