(Ayrıntılarla güncellendi)
İstanbul, 30 Nisan () – Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü hacminin 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 15’lik artışla 131.7 milyar liraya ulaştığını duyurdu.
TÜBİSAD’ın “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2018 Yılı Pazar Verileri” ayrıca istihdamını 139 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatının da bu dönemde 4.916 milyar liraya yükseldiğini ortaya koydu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca’nın açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda, TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan ve Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın da rapor hakkında açıklamalarda bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün diğer sektörlerin gelişimini etkileyen merkezi bir konumda olduğunu belirterek, bilişimin Türkiye ekonomisi için öneminin her geçen gün arttığını söyledi ve ekledi:
“Bilişim sektörünün sanayi 4.0’ı konuştuğu, savunma sanayinin insansız hava araçlarını kullandığı, yapay zekânın gündemi yoğun olarak meşgul ettiği bir dönemde, Türkiye’nin böyle bir sektörü ihmal etmesi söz konusu olamaz. Bilhassa savunma sanayinde kullanılan yerli ve milli ürünler göğsümüzü kabartıyor.
“Yerli ve milli teknolojilerin gelişiminde özel sektörün dinamizmini ve kamunun gücünü bir araya getirmek istiyoruz. Oluşan sinerji ile ülkemizin ekonomik gelişimine çok ciddi katkılar sağlayacağız.”
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektör Verileri" çalışmasının her yıl daha önemli hale geldiğini belirterek 2018 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün lira bazında büyümesini sürdürdüğünü ve ekonomide gelişmeyi yüksek teknolojili ürünlerin sağlayacağına dikkat çekti:
“Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü pazar verileri, 2018 yılı için yüzde 15’lik bir artışa işaret ediyor. Geçmiş yıllara oranla daha düşük olsa da, Türkiye’deki diğer sanayilerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir büyüme oranı. Ancak gönlümüzden geçen çok daha yüksek artışlar. Çünkü ülkemizin hak ettiği ekonomik gelişmişlik seviyesine ancak bu şekilde çıkacağına inanıyoruz.
“Sanayi üretiminde 2016 Ocak ayından bu yana meydana gelen toplam artış yüzde 8.3’te kalırken, yüksek teknolojili sektörlerdeki büyüme yüzde 54 olmuş. Bu veriler, şimdiye kadar hep ileri sürdüğümüz, ekonomideki büyümeyi yüksek teknolojili sektörlerin sürükleyeceği tezimizi bir kez daha ispatlıyor.
“TÜBİSAD’ın öncelikli konuları arasında yer alan, Dijital Türkiye ve ülkemizin dijital ekonomiye dönüşümü için sektörümüz stratejik öneme sahip. Bu dönüşüm sürecinde kamunun reel sektöre yol gösterici olması ve başta KOBİ’ler ve hane halkları olmak üzere, dönüşüm sürecini kolaylaştırıcı olması çok büyük önem arz ediyor. Dijital dönüşüm reformunu, yapısal reform programının önemli bir bileşeni olarak görüyoruz. Dijital dönüşüm reformunun ayrıntılı bir biçimde çalışılması ve bir an önce hayata geçirilmesi en büyük temennimiz.”
Katma değerli faaliyetlere odaklanılmalı
Sekizincisi tamamlanan raporunun proje danışmanı Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın da şu yorumu yaptı:
“TÜBİSAD’la beraber son altı yıldır yaptığımız bu çalışma sektör için önemli bir kılavuz niteliğinde. Paydaşlardan sağlıklı veri akışı ile çalışmamızın kapsamındaki firma sayısı son altı yılda beş kattan fazla artarak 5,405’e ulaştı. Bu yıl sonuçlar lira bazında büyümeye işaret ederken, yazılım ve hizmet gibi katma değerli faaliyetlere odaklanmanın önemini de ortaya koymaktadır. Bu sayede sektördeki büyüme daha fazla ivme kazanabilecek ve özellikle ihracatta artış yakalanabilecektir.” (Fotoğraflı)