Kilizi Entegre Organik Zeytin Yağı Tesisleri’nde incelemede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Bölge Ofisi İstanbul Direktör Yardımcısı Olivier Adam ve beraberindeki heyet, organik zeytin yağı fabrikasına hayran kaldı.
Kalkınma Programı Bölge Ofisi İstanbul Direktör Yardımcısı Olivier Adam, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği’nin mali katkıları ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ile Kilis merkeze bağlı Kocabeyli köyünde hizmete açılan Kilizi Entegre Organik Zeytin Yağı Tesisleri’nde beraberindeki heyet ile birlikte incelemelerde bulundu. BM Kalkınma Programı Bölge Ofisi İstanbul Direktör Yardımcısı Olivier Adam, UNDP Türkiye Ofisi Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ve beraberindeki heyete Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yardımcısı Mehmet Sinan Bulut ile İpekyolu Kalkınma Ajansı uzmanları eşlik etti. Son teknoloji ile yapılan fabrikaya hayran kalan Kalkınma Programı Bölge Ofisi İstanbul Direktör Yardımcısı Olivier Adam, “Bu bölgede üretilen gördüğünüz bu zeytinyağı dünyanın en iyi kalitesine sahip zeytinyağlarından biri. Bugün burada bizler Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak söz konusu bulunduğumuz tesisteki ekipmanların ve sistemi kurulmasında yardımcı olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu sayede burada çitçilikle uğraşan toplumun daha iyi bir şekilde üretim yapabilmesini ve bunu satabilmesini katkıda bulunmak bizim çok önemli. Burada bu süre içerisinde kooperatif başkanı ve üyeleriyle harika bir iş birliği içerisinde bulunduk. Hemen burada sağımda bulunan Hüseyin Polat, her şeyin en iyi kalite standartlarında uygun bir şekilde işlediğinden emin olabilmek için elinden geleni yapıyor. İsmim Oliver. Fransızca’da adımın anlamı aslında zeytin ağacı anlamına geliyor. İster istemez ismimin gereği uzun yıllardır zeytin ve zeytin ağaçlarına karşı her zaman bir hassasiyetim ve ilgim olmuştur. Çok erken yaşlardan itibaren zeytinyağı kullanmaktan ve içmekten memnuniyet duyuyorum. Bugün ilk defa tesise gelip zeytin sürecinin nasıl olduğunu görme fırsatına eriştim" dedi.
Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat ise bu tesisin yapılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, “Birleşmiş Milletler GAP İdaresi, İpek Yolu Kalkınma Ajansı, Kilis Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün desteği ile bu tesis yapıldı. Eskiden çiftçilerimiz çıkardıkları yağları ölü fiyatını satıyordu. Şimdi ise Kiliz ismiyle bir marka şeklinde tanıtmak için hedefimiz çok büyüktür. Burada BM sayesinde sizlerin sayesinde daha ileriye gireceğini düşünüyoruz. Bizim burada zeytin hasat edilirken, eski yöntemlerle yapılıyordu. Eski yöntemlerle yapıldığı için zeytin bir türlü hak ettiği yere gelmedi. Normalde zeytin yağımız iyidir ama teknoloji eski olduğu için kötü çıkarıyordu. Şuanda bizim başlattığımız 350 çiftçi bir araya geldik, bunu da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başardığımız için çok sevinçliyim. Böyle bir tesisin daha büyük yerlere geleceğine inanıyorum. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.