Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteğiyle Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yıldırım Yerleşkesinde yapımı tamamlanan Bursa Kauçuk-Plastik Test ve Analiz Laboratuarı açıldı.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Üniversitenin en temel fonksiyonlarından birisi de, öncelikle bölgesinde aktif olan sanayiye, yüksek tercih edilir, nitelikli eleman yetiştirmektir. Vasıflı elemanın, en son bilgilerle donanmış ve yüksek oranda uygulama yapmış olması beklenir. Böyle elemanlar, firma ve kurumlarına daha fazla değer katabilirler, atılım yapılmasına destek verebilirler. BEBKA desteği ile kurulan bu test ve analiz merkezimiz, eğitim fonksiyonu yanında, özellikle kauçuk-plastik sektörü açısından uygulama ortamı da sunmaktadır. Bu açıdan hem sanayicimize ciddi katkı verecek, hem de konu hakkında yapılacak eğitim ve ar-ge çalışmalarına pratik ortam sunacaktır. BEBKA Genel Sekreteri Tamer Bey ve oluşum konusunda destek veren, emek harcayan herkese teşekkür eder, hayırlı olmasını dilerim” dedi.
PROJE BÜTÇESİ 2 MİLYON TL
Ar-Ge ve inovasyon konularının tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını belirten BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise, “Ar-Ge ve İnovasyon bölgemizin üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. Katma değerin artırılması, ileri teknolojili ürünlerin payının ihracatımızda artması gibi konuların temelinde bunları görüyoruz. Laboratuarlar, Test ve Analiz Merkezleri de Ar-Ge ve inovasyonun temel unsurlarını oluşturuyor. Bursa Kauçuk - Plastik Test ve Analiz Laboratuarı’ da bu alandaki örnek projeler arasında yer alıyor. Özellikle bölgemizde birçok sektörü ilgilendiren plastik ve kauçuk konusunda önemli bir test ve Ar-Ge alt yapısını bugün burada Bursa’mıza kazandırmış oluyoruz. Bu alt yapının BTÜ’de olması da üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi, üniversitedeki bilgi ve birikimin sanayiye aktarılması açısından büyük önem arz ediyor. Yaklaşık 2 milyon TL’lik bir bütçe ile hayata geçirilen bu laboratuarla birlikte BEBKA’nın bu tarz araştırma projeleri için üniversitelere aktardığı toplam kaynak 7.2 milyon TL’ye ulaştı” diye konuştu.
AK Parti’nin hükümeti devraldığı 13 sene önce Türkiye’de toplam üniversite sayısının 99 olduğuna dikkat çeken AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise bu sayının günümüzde yaklaşık 195’e yaklaştığını ifade etti. Üniversitelerin ideolojilerden arındırılmış birer bilim yuvası olması gerektiğinin de altını çizen Şahin, “Bizler üniversitelerin, bulundukları şehre, o bölgenin sanayisine ve sanatına değer katan yuvalar, bilim, kültür, spor yuvaları olmalarını arzu ediyoruz. Biz hükümet olarak bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem kamu hem de vakıf üniversitelerinin bu bağlamda çalışması için onlara da destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bursa Kauçuk - Plastik Test ve Analiz Laboratuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Laboratuarda sektörün test ve analiz ihtiyaçlarına istinaden temin edilen Floresan Yaşlandırma Test Cihazı, Erime Akış İndeks Test Cihazı, Vicat Yumuşatma Test Cihazı, Ozon Yaşlandırma Test Cihazı, TaberAşındırma Test Cihazı,Oksijen Geçirgenlik Test Cihazı, Hava Koşullarında Yaşlandırma Test Cihazı, UV Yaşlandırma Test Cihazı, Yatay Yanmazlık Test Kabini veShore A ve Shore D Sertlik Tayin Cihazları bulunuyor.