DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde bir süredir çay sektörü temsilcileri fiyat maliyet artışları nedeniyle kuru çaya zam talebinde bulunuyordu. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) işçi ve işletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak kuru çaya yüzde 15 oranında bir zam yaptı. Dünden itibaren geçerli olacak zam oranları sektör temsilcilerini memnun etmedi.

Sadece yaş çay girdisine son 2,5 yıl içinde yaklaşık yüzde 45’in üzerinde zam yapıldığını kaydeden Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan “Kuru çay’a yapılan yüzde 15’lik zam yeterli değil. Biz yüzde 25 oranında bir zam bekliyorduk” dedi. Erdoğan “Yaş çaya zam geliyor, bütün girdilere; kömürüne, elektriğine her şeyine zam geliyor ama kuru çaya yaklaşık 2,5 yıldır zam yapılmadı. ÇAYKUR lider kuruluş olduğu için raftaki fiyatı diğer sektör temsilcilerini de bağlıyor. Dolayısıyla rafta ÇAYKUR fiyatlarının düşük olması bizim de düşük olmamıza sebep olup, bizi etkiliyor. Zam taleplerimizi 7-8 aydır sürekli yineliyoruz. İBB seçimlerinden sonra yaş çaya yapılan zam oranında bir zam yapılacağı söylendi ve yapıldı. Ama bizim için yeterli bir zam oranı değildir” dedi.
 

“HAKKI YÜZDE 25 ORANDA BİR ZAMDI”

Sadece yaş çay girdisine son 2,5 yıl içinde yaklaşık yüzde 45’in üzerinde zam yapıldığını kaydeden Başkan Erdoğan “İşçilikte ve diğer girdilerde de aynı oranda maliyetleri artmasına rağmen yapılan bu zam yeterli değildir. Şu an vatandaşın sofrasına gelen en ucuz temel gıda maddesidir. Hakkı daha yüksek oranda bir zamdı. İnşallah yakın bir zamda yine zam yaparlar. Biz yüzde 25 oranında bir zam bekliyorduk. Yüzde 15’lik biz zam yapıldı. Yılbaşına kadar yapılacağı söyleniyor. Ama bizim 25 artı yılbaşına kadar bir yüzde 10 uygulaması daha olsaydı anca sektörü normale götürdü. Bu zam tarladaki çaya ya da sanayiciye rahatlık getirecek bir oran değil” dedi.