Çaykur, dönüm başına yaş çay alım kotasını tarihinde ilk kez 450 kiloya yükseltti.
Yaş çay bitkisinin tüm çay üretim bölgelerinden aynı anda gelmesi Çaykur’un alım kapasitesini zorlarken, bu durumu fırsata çevirmek isteyen bazı özel sektör firmalarının, yaş çay alım fiyatlarını düşürmek istemesi üzerine harekete geçen Çaykur, dönüm başına 350 kilo olan yaş çay alım kotasını tarihinde ilk kez 450 kiloya çıkarttı.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, günde 9 bin tonluk yaş çay alımını sürdürdüklerini belirterek, “2015 yılı yaş çay alım kampanyasını 29 Nisan 2015’te, biraz da erken açtık. Sahil ve ortak kesimler çayların aynı anda geleceğini tahmin ettik, vatandaşımızın izdiham yaşamadan çaylarını satmalarına imkan tanıdık. Ancak havaların soğuk gitmesi çayın gelişmesini uzattı. Alımlarımız 9 Mayıs’ta başladı. 17 Mayıs tarihine kadar düşük oranlarda çay aldık. Bu hafta ise günlük 9 bin ton çay aldık. Çayda izdiham başlamış oldu. Alımlarımız yüksek seviyelerde devam ediyor. Şu ana kadar 53 bin ton yaş aldık. Ay sonuna kadar 100 bin tona kadar çay alacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
KAPASİTE 10 BİN TONA ÇIKACAK
Sütlüoğlu, Çaykur’un günlük işleme kapasitesini 10 bin tona çıkartacaklarını belirterek, “6 bin 600 ton/gün olan üretim kapasitemizi bu yıl 8 bin tona çıkarttık. Önemli bir kapasite artışı gerçekleşmiş oldu. Bu artış 14 büyük fabrika kurmaya eş değer bir artıştır. Kapasite artışlarında vatandaşımızın çayını daha rahat satmasını amaçladık. Niyetimiz 10 bin tona kadar çıkıp, bizim dışımızdaki art niyetli kişilerin yaş çay fiyatları ile oynamasını engellemektir" ifadelerini kullandı.
KOTADA REKOR
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur’un tarihinde ilk kez dönüm başına yaş çay alım kotasını 450 kiloya çıkarttığını açıklayarak, “Mayıs ayında 350 kilo olan kotamızı 400 kiloya çıkarttık. Üreticimizin alın terinin karşılığını düşürmek için izdihamı fırsat bilen kötü niyetli kişilerin fırsat bulmaması için kotamızı arttırdık. Ancak son birkaç gündür tüm çabalarımıza rağmen bazı özel sektör firmalarının fiyatları aşağıya çekmeye çalıştığını gördük. Üreticilerimiz bu şikayetlerini bize yansıttılar. Vatandaşlarımızı rahatlatmak adına bu yıl kotamızı 450 kiloya çıkartıyoruz. Bu Çaykur tarihinde bir rekordur. Üreticilerimiz acele etmesin, paniklemesinler. Biz çaylarını alacağız. Çayın en iyi muhafaza edileceği yer ise bahçelerdir, dalıdır. Acele edip kötü niyetli özel sektör firmalarının amaçlarına ulaşmasına izin vermesinler. Özel sektörü ikiye ayırıyoruz. Üreticinin alın terinin karşılığını verenler olduğunu gibi izdihamı, üreticinin alın terinin karşılığını kötü niyeti olarak çıkara dönüştürmek isteyenlerde var" şeklinde konuştu.
"DÜŞÜK FİYATA ÇAY VERMEYİN"
Üreticilere seslenen Sütlüoğlu, yaş çayların özel sektör işletmelerine düşük fiyatlara satılmaması çağrısında bulunarak, “Vatandaşın acizliğinden istifade etmek isteyen firmalara çayınızı vermeyin. Dik durun. Bir kaç gün onlara çay vermeyin, alım fiyatlarını yükseltmek zorunda kalacaklar. Biz size destek olmaya çalışıyoruz. Bizim elimizi güçlendirin, sizde mağdur olmayın. Özel sektör mağdur olmuyor. Artan maliyeti kuru çay fiyatlarına yansıtıp kar dengesini sağlıyorlar. Düşük fiyat sadece üreticiyi mağdur ediyor. Üreticilerimiz özel sektör firmalarını takip etsin. Yüksek fiyat veren firmalara çay satsınlar. Düşük fiyat veren firmalara fırsat vermesinler. Ellerinde kuru çay stoku yok. Sizden çay almaya mecburlar" dedi.