Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB)tarafından organize edilen “II.Türk-Arap Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı, I. Ev Tekstili, Dekorasyon İç Mimari, Mobilya Fuarı’ nın açılışı görkemli bir törenle gerçekleşti.
Türk-Arap iş ve siyaset dünyasını biraraya getiren “II.Türk-ArapYapı, İnşaat Malzemeleri veTeknolojileri Fuarı, I. Ev Tekstili, Dekorasyon İç Mimari, Mobilya Fuarı’nın açılışı gerçekleşti. Çeşme Sheraton Otel’de düzenlenen zirveyeSudan Alcazeera Vilayet Hükümet Bakanı Abdulkadir Yusuf Ahmed Khorşid,İzmir Vali Yardımcıs Hasan Hüseyin Can, Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Çeşme Kaymakamı Sayın İnci Sezer Becel , Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, Müsiad İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü 10 Arap ülkesinin büyükelçileri ile 22 ülkeden gelen Arap iş insanları ile Türk iş insanları katılım gösterdi.
Türkiye’den 100 firma ile 22 Arap ülkesinden 500 Arap İş insanınin katıldığı etkinlikte konuşan TURAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar: “ 4. Zirve’yi gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. 2 yılda iki binden fazla Arap işadamaını ağırladık. Ülkemizi tanıtmak ve Türk firmalarımızın ihracat hacimini arttırarark Türk-arap işbirliğini sağlamak adına yola çıktık. Ne mutlu bizlereki verdiğimiz emeklerin karşılığınıda yavaş yavaş almaya başladık. Türk firmalarımızın Arap işadamlarıyla işbirliği içinde olması bizim en büyük amacımızdı ve karşılığı ancak bu amaçta alabilirdik” şeklinde konuştu.
Açılışta konuşan Sudan Alcazeera Vilayet Hükümet Bakanı Abdulkadir Yusuf Ahmed Khorşid, organizasyonu yapan TURAB’ı tebrik etti. Türkiye’yle Arap ülkelerinin kardeşliğinin eski dönemlerden süregeldiğini ifade eden Bakan Khorşid, “Türklerle Arapların birbiriyleifrat etmesi lazım. Bizler kardeş ülkeleriz ve Türkiye, arap ülkeleri tarafından örnek alınan ve hayran olunan bir ülke. İşte bu dostlğumuz ticaret ile dahada artacak ve gelişecek.’ dedi. Türk firmalarındünya genelinde önemli bir noktada olduğunu vurgulayan Khorşid, ”Türk şirketleri dünya genelinde 102 ülkede inşaat sektörününiçinde. Bugüne kadar 220 milyar dolar müteahhitlik işi yapıldı. Dünya genelinde Türkiye sektör ikincisi. Kolay bir şey değil bu. İnşaat sektörü çok zor bir alan. O yüzden Türkiye örnek aldığımız bir ülke ve ticaretimiz her geçen gün artacak” şeklinde konuştu. Bakan Güllüce, açılış konuşmlarının ardından salonu Rabia selamı vererek terk etti. Çıkış esnasında Araplar Güllüce’ye büyük ilgi gösterdi. Yoğun ilgi sırasında Bakan Güllüce zirveye katılanlarla birlikte son günlerin modası olan selfie de yaptı.
Zirvede Arap BüyükelçilerArap Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Al Fatih Al Nasiri ise, etkinilğe başarı dileklerini sunarak, ‘Bu toplantı katıımcı açılısından bakıldığında başarıya ulaşmıştır. Yapılacak ikili ilişkiler ile bu önem dahada artacaktır. Geçen 20 sene içinde Arap ülkeleri ve Türkiye arasında sergilenen başarılı işler bu zirve ile ortaya konuyor ‘ dedi. Arap Ülkeleri-Türkiye ilişkilerinede değinen Nasiri, ‘ Arap ülkeleri Türkiy’nin hayranı ve iş yapmak istedikleri bir ülke. 2006-2012 yılları arasında ticari hacim artışı olmuştur . Türk firmaları Arap ülkelerine davet ediyorum. Ülkeler arası ticaret gelişsin ticari ilişkilerimiz dahada güçlensin’ diye konuştu.İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can’da, organizasyona katkı koyan herkese teşekkür etti. İnşaat sektörünün istihdam ve katma değer ile yaşama doğrudan etki ettiğini kaydeden Can. ‘ Türk inşaat sektörü ulusal ve uluslararası alanda büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye olarak ekonomik alanda genişlememizi bu tür zirveler sağlıyor. Sektörün önemli isimlerini zirve sayesinde İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyuyruz ‘ dedi.Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ise, Türk -Arap İşadamları Derneği’nin düzenlediği zirvenin önemine değinerek, ‘Zirve İzmir ve Türkiye için hayırlı olsun. İzmir ve Türkiye’ye yaplıacak her yatırım bizim için önemli. Bu önemin farkında olarak bizler de üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz’ diye konuştu.
Zirve’nin açılışına ise Mehteran Şov damga vurdu. Manisa ‘nın Turgutlu ilçesinden gelen Subaşı Mehteran Takımı, gösterileriyle hem gözehem de kulağa hitap etti. Grup özellikle son günlerde dillerden düşmeyen Dombıra şarkısı ile büyük alkış topladı.