Karsan ile Hyunai ortaklığında H350 hafif ticari araçlarının seri üretim başlangıç töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Artık dünya yollarına yerli bir otomobil markasıyla çıkmanın zamanı geldi. Ben yerli otomobili, Türkiye’nin dünyada küresel bir güç olma noktasında önemli bir stratejik adım olarak görüyorum. Yarın fiyatta rekabet avantajımızı kaybetme riskimiz olursa, kolaylıkla tedarikçiyi değiştirme riskiyle de karşı karşıya kalırız” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Karsan üretim tesislerini gezdi. Bakan Işık, daha sonra Karsan ile Hyundai ortaklığında seri üretimine başlanan H350 hafif ticari araçların üretim başlangıç törenine katıldı. Otomotiv sektörünün Türkiye açısından vazgeçilmez olduğunu ifade eden Bakan Işık, “Avrupa’nın otobüs üretiminde 1.’siyiz. Hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa 2.’siyiz. Otomobil üretiminde ise 7.’siyiz. Otomotivin toplamında Avrupa’nın 6.’sı , dünyanın 17.’siyiz. Çok ilginçtir, Türkiye ekonomi olarak da Avrupa’nın 6.’sı, dünyanın 17.’siyiz. 2023 hedeflerine varması için o zaman otomotiv sektöründe dünyada 17.’likten 10. sıraya gelmek durumundayız. Bu bizim açımızdan stratejik bir hedeftir. Otomotiv yan sanayi Türkiye’de gerçekten güçlü. Son derece önemli bir ihracat gücümüz ve potansiyelimiz var. Şu anda ülkelerde otomotiv sektörleri ya stratejik ortaktır ya da tedarikçidir. Kendi markası olmayan ülkelerde otomotiv sektörü tedarik sektörüdür. Tedarikçidir, Türkiye gibi. Ama kendi otomobil markası olan ülkelerde otomotiv yan sanayi stratejik ortaktır. Bugün siz otomotivde iddialı ülkelerin hangisine giderseniz gidin, otomotivle ilgili bir karar alınırken yan sanayimiz bundan nasıl etkilenir, olumlu mu olumsuz mu etkilenir, istihdam kaybı yaşar mıyız, yaşamaz mıyız, bu ülkenin yan sanayinde bir büyüme ya da küçülme oluşturur mu, oluşturmaz mı, bu kriterler temel kriterlerdir. Çünkü orada otomotiv yan sanayi özellikle o ülkede otomotivin stratejik ortağıdır. Ama kendi markası olmayan ülkelerde otomotiv yan sanayi tedarikçi konumunun üzerine çıkamıyor” diye konuştu.
Bugün Türkiye’nin, Avrupa’nın bir çok küresel markalarına ihracat yaptığını hatırlatan Bakan Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama yarın fiyatta rekabet avantajımızı kaybetme riskimiz olursa kolaylıkla tedarikçiyi değiştirme riskiyle de karşı karşıyayız. Neden? Çünkü stratejik ortak değiliz. İşte artık Türkiye’de otomotivin stratejik ortak konumuna yükselme zamanı geldi. Bunun için bir tek şeye ihtiyacımız var. Artık dünya yollarında yerli bir otomobil markasıyla çıkmanın zamanı geldi. Bunun için de yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Artık istiyoruz ki Türkiye’nin kendi otomobil markası da olsun. Artık istiyoruz ki Türkiye’nin otomotiv sektörü, bütün dünyada stratejik ortak olarak görülen sektörler arasına girsin. Bununla ilgili birinci fazı bitirmek üzereyiz. Yakında bu birinci fazla ilgili duyurumuzu yapacağız. Ve ikinci faza geçerken Karsan’ın bugüne kadar otomotiv sektöründeki birikimini biz yerli marka oluşturmakta değerlendireceğiz. İnanıyorum ki birlikte İnşallah Türkiye’nin yerli markasını üretmekte birlikte çalışacağız. Ben yerli otomobili Türkiye’nin dünyana küresel bir güç olma noktasında önemli stratejik bir adım görüyorum. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
“KORE’YLE DOSTLUĞUMUZ ORTA ASYA’YA DAYANIR”
Karsan ile Hyundai ortaklık projesinin önemine de değinen Bakan Fikri Işık, “Türkiye ile Güney Kore’nin ilişkileri Türklerin Orta Asya’da bulunduğu zamandan başlıyor. O dönemde başlayan köklü dostluklar var. Özellikle Türkiye’nin Kore savaşında asker göndermesi, orada askerlerimizin kahramanca savaşması, orada annelerini babalarını kaybedenlere Ankara isminde okul açmaları, ekmeklerini Kore’nin fakir çocuklarıyla paylaşmaları Türkiye ile Kore arasında ilelebet güçlenerek devam edecek işbirliğini tekrar başlattı. Türkiye ve Güney Kore kendi aralarında stratejik işbirliği anlaşması imzalamış iki ülkedir. İki ülke arasındaki yatırımların artmasını istiyoruz” dedi.
Bakan Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hyundai’nin ikinci bir ülke olarak Türkiye’yi seçmesi Türk ekonomisine ve Karsan’ın kabiliyet ve gücüne duyduğu bir güvenin göstergesidir. Karsan çalışanlarının üstün yeteneklerin bu projenin onlara verilmesinde önemli rol oynadığını biliyorum. Yetenekli ve kabiliyetle bir iş gücümüz var. Bunu emeğe dönüşüp hakça bölüşmek önümüzdeki dönemde daha güçlü bir şekilde hayata geçecek. Bu işbirliğinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."
“ARTIK OTOMOBİLLER BİRBİRLERİYLE KONUŞACAK”
Dünyada anlayış değişikliğinin olduğunu, artık seri üretimden ziyade kişiye özel otomotiv üretimimin gündemde olduğunu kaydeden Bakan Işık, “Artık 2020’den önce her 5 otomobilden birinin elektrikli olma ihtimali var. Araç hafifletmek eğlence ile bilgiyi birleştirmek önemli bir yer tutmaya başladı. Artık otomobiller birbiriyle konuşacak. Hatta parçaları birbiriyle konuşacak. Önünüzde kaza varsa sizi uyaracak. Artık araç ışıkları birbiriyle haberleşmeyi sağlayacak. Yakında aracı otomatik moda alıp, kitap okuyup, internette sörf yapabileceğiz. Bu değişimde ayakta kalmanın tek yolu değişime ayak uydurmaktır. Artık Türkiye sadece teknolojiyi tüketen bir ülke olamaz, teknoloji üreten bir ülke olmak zorundadır” diye konuştu.
Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, uluslararası ortaklar sayesinde dünyanın önde gelen markalarına başarıyla üretim gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Son 15 yıldır ciddi bir değişim içindeyiz. Bu 15 yılın son 5 yılı ise 2009’da belirlemiş olduğumuz, sınırsız ulaştırma çözümleri vizyonumuz kapsamında hayata geçirdiğimiz proje oldu. İş ortağımız Hyundai önemli olan bir projede yeni bir hafif ticari araç serisinin üretimini Kore dışında dünyada ilk kez Türkiye’de Karsan’da yapmayı uygun gördü. Karsan Otomotiv sektöründen beklenen 75 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak uğruna yükü her zaman omuzlarında taşımaya hazırdır” dedi.
Karsan ile olan uzun süreli iş ortaklıklarını ve Karsan’ın hafif ticari araçlarındaki güçlü itibarına vurgu yapan Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Byung Tae Yea, “Hyundai dünya çapında 130’dan fazla ülkeye hafif ticari araç üretiyor ve ihraç ediyor. Avrupa’daki ticari araç pazarının önümüzdeki 5 yılda yüzde 20 oranında büyümesini öngörüyoruz. Hyundai H350 serisi araçlarımız Avrupa segmentine uygun hafif ticari araç operatörlerinin taleplerine cevap veren uygun ürünlerdir. Karsan’la yaptığımız bu ortaklıkla Avrupalı müşterilerin beklentilerini tam anlamıyla karşıladığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Işık, protokol üyeleriyle birlikte sahneye gelen H350 hafif ticari aracı imzaladı. Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Bakan Işık ve Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Byung Tae Yea’ya plaket takdim etti. Bakan Işık, protokol mensuplarıyla birlikte Karsan tarafından üretilen araçları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Işık, bir otobüsün direksiyonuna oturarak, objektiflere poz verdi.