Antalya’da düzenlenen 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi’nin onur konuşmacısı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu, “Kabuklu yemiş sektörü hem sağlıklı hem de lezzetli bir sektör. Stresli iş seyahatlerimde kabuklu yemiş ve kurutulmuş meyve yiyerek sağlığımı koruyorum. Bunları yiyerek daha enerjik bir biçimde ayakta durduğumu söylemek istiyorum” dedi.
Kongre kapsamında Onursal Altın Fındık Ödülü sektöre yaptığı katkılarından dolayı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na verilirken, Bireysel Altın Fındık Ödülü’nün sahibi de INC Kongre Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Sayın Cuneyd Zapsu’nun oldu. 61 farklı ülkeden gelen yaklaşık 1000 katılımcıya Antalya’da ev sahipliği yapan kongrede Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi’nin (INC) yeni başkanı Mark Mariani de Antalya’da görevini Giles Hacking’den devraldı.
Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi’nin (INC) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği kongreye bu yıl Antalya ev sahipliği yaptı. 22 - 24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Antalya Rixos Sungate Otel’de 34’üncüsü düzenlenen Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi’ne, Burkina Faso’dan Güney Kore’ye, Malawi’den Meksika’ya 61 farklı ülkeden yaklaşık 1000 delege katılım gösterdi. Üreticiler, sektörün en büyük buluşması olan kongrede sektördeki dinamikleri, sorunları ve yenilikleri ele alırken, katılımcılar aynı zamanda yeni iş birlikleri yaratma fırsatı da buldu.
Açılış konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin gerçekleştirdiği kongrenin kapanış günü onur konuğu ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Türkiye’nin sahip olduğu üretim potansiyeli ile sektörün küresel anlamda vazgeçilmez bir oyuncusu olduğu vurgusunu yapan Çavuşoğlu, “Kabuklu yemiş sektörü hem sağlıklı hem de lezzetli bir sektör. Stresli iş seyahatlerimde kabuklu yemiş ve kurutulmuş meyve yiyerek sağlığımı koruyorum. Bunları yiyerek daha enerjik bir biçimde ayakta durduğumu söylemek istiyorum” dedi.
Kabuklu yemiş ve kurutulmuş meyve endüstrisine katkıda bulunan seçkin liderler ve vizyoner kişilere verilen INC Ödülleri de kongre sırasında yeni sahiplerini buldu. Onursal Fındık Ödülü sektöre yaptığı katkılarından dolayı Mevlüt Çavuşoğlu’na verilirken, Bireysel Altın Kabuklu Yemiş Ödülü’nün sahibi de INC Kongre Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Cuneyd Zapsu’nun doldu. Sektöre sağladığı yenilikler için ise İnovasyon Ödülü TOMRA şirketine verildi. Öte yandan “Gastronomi’de Mükemmellik Ödülü”nün sahibi ise İstanbul Ulus 29 restoranı şefi Mert Şeran’ın oldu. “Araştırmada Mükemmellik Ödülü’nü ise Dr. Jeffrey B. Blumberg aldı.
Düzenlenen kongrede Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi’nin (INC) yeni başkanı Mark Mariani de Antalya’da görevini Giles Hacking’ten devraldı.
Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyvelerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini araştırma ve elde ettiği bulguları yaygınlaştırma çalışmalarına ağırlık veren INC bu konuda yapılan bilimsel araştırmaları oldukça önemsiyor. 1983 yıllında bu yana kabuklu yemiş tüketiminin yüzde 250 oranında artmasında büyük pay sahibi olan INC, tüketicilerin sağlıklı beslenme alışkanlığına yönelmesinin bu artışta önemli bir payı olduğuna inanıyor. Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ilişkin yapılan bilimsel araştırmaları desteklemek adına bir fon oluşturan INC, bu yılın kazanan araştırmasını da Antalya’da açıkladı. Kabuklu yemiş ve kuru meyvenin yaşlanmayı geciktirme özelliklerini temel alan bir araştırma üzerinde çalışan Dr. Jeffrey B. Blumberg, 200 bin Euro’luk araştırma fonunu kazandı.