Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rıfat Karabucak, iki gündür devam eden fırtına, dolu ile karışık yağmur ve dengesiz havaların birçok narenciye üreticisinin bahçelerine zarar verdiğini söyledi.
Karabucak, ADATÜB üyelerinin kendi aralarında kurdukları iletişim platformlarında, bahçedeki hasarların fotoğraflarını ve hasar derecelerini paylaştıklarını belirtti. Hasar gören üyelerin acil olarak TARSİM’e başvurduklarını ve hasar tespiti için gelecek uzmanların bir an önce gelmesini istediklerini dile getiren Karabucak, fındık büyüklüğünde olan ve meyvelere fındıktan daha iri yağan dolunun meyve ve yapraklara ciddi zararlar verdiğini, TARSİM eksperlerinden doğru hasar tespiti beklediklerini ifade etti.
Tarım sigortası yaptırmayan üreticilere, sigorta yaptırmalarını tavsiye eden Rıfat Karabucak, geçmişte ağırlıklı olarak sigorta acenteleri ve Ziraat Bankası kanalı ile yapılan tarım sigortalarında, son yıllarda tarıma kredi veren özel bankalarında aktif olarak kredi verdikleri üreticilerin, tarım sigortaları yaptırmak adına ilgilerinin arttığını ve sigorta yaptıran üreticilerin sayılarında artış sağladığını belirtti.
Tarım sigortalarının ağırlıklı ödemelerinin kayısı ve fındığa ödendiğini söyleyen Rıfat Karabucak, "Üreticilerin tarım sigortalarına güveni sarsılmamalı, sigorta havuzunda yeter miktarda fon olduğu güveni üreticilere verilmelidir" dedi.