180’in üzerinde halı firmasının bulunduğu Gaziantep’te 1400 adet yüksek teknolojiye sahip halı makinası bulunduğunu ifade eden Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan, “Mevcut potansiyelle 350 milyon metrekare halı üretiliyor ve 25000 kişinin direk 25000 kişinin de yan sanayici olmak kaydıyla toplamda 50000 kişi sektörümüze istihdam sağlıyor” dedi.
25-28 Mayıs 2015 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek olan DOMOTEX Turkey’in Türkiye halı sektörü için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kaplan, “Halı sektörü için bir hayal daha gerçekleşiyor. Uzun yıllardır dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen halı fuarlarına katılan, ancak üretimi ve kalitesiyle dünya halı sektörünün lideri konumuna gelen Gaziantep’in uluslararası arenadaki kendi markasını taşıyan böyle bir fuarın organizasyonunu gerçekten çok önemsiyoruz. Halının başkenti dünya halıcılarını ağırlayacak. Diğer taraftan Gaziantep’in de marka haline gelen ilk ve en önemli uluslararası organizasyonu olarak tarihe geçen bu fuarın kent ekonomisine düşünülenin üzerinde büyük katkısı olacaktır. Fuar süresince sektörümüz dışında birçok sektörde de önemli hareketliliğin yaşanacaktır” dedi.
ULUSLARARASI STANDARTLARDA BİR FUAR
DOMOTEX Türkiye’nin bu yıl ikincisinin gerçekleştirileceğini de sözlerine ekleyen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan, “Ürün çeşitliliği ve uluslararası katılımcı profili açısından daha geniş kapsamlı bir platformda katılımcıları ağırlayacak olan fuarda bu yıl el ve makine yapımı halıların yanı sıra; kilim, tekstil yer döşemeleri, elastik yer döşemeleri, laminant, ahşap ve parke, tekstil makinesi ve aksesuarları, lifler, iplikler ve tekstil ürünleri de katılımcılar tarafından sergilenecektir. Fuarla ilgili yurt içi ve yurt dışı firmalarının rezervasyonlarını tamamladığı ve şu anda fuarın tam kapasitesinin dolduğunu görmek gerçekten sektörümüz için önemlidir. Bu yıl fuarda; Belçika, Çin, Fransa, Almanya, Hollanda, Hindistan, İran, Ürdün ve Özbekistan’dan gelen uluslararası firmalar tüm katılımcıların %10’unu kapsıyor. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliği ile Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen DOMOTEX Turkey 25-28 Mayıs 2015 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek fuarın başarılı geçeceğine inanıyorum. Gaziantep sanayi kültürü yanında ihracat kültürünü de en iyi şekilde öğrenip uyguladığı gibi fuarcılık kültürünü de benimsemiş bundan sonraki süreçlerde dünya markası olmuş fuarlarıyla anılacaktır. Bunun için ilk ve ön önemli örnek DOMOTEX Turkey olacaktır” dedi.
HALININ MERKEZİ MODANIN DA MERKEZİ OLACAK
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan Türkiye’nin halı ihracatının 2014 yılında yüz de 7,3 artarak 2.35 milyar dolar olduğunu belirterek, GAHİB’in bu dönem için ihracatının ise yüzde 6,5 artarak 1.63 milyar dolar olarak gerçekleştirildiğini vurguladı. GAHİB’in halı ihracatının Türkiye halı ihracatı içindeki payının yüz de 69,2 olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kaplan 2014 yılında 134 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildiğine de dikkat çekerek yıl içerisinde birçok faaliyet yapıldığını da belirtti. Fuarların halı ihracatını olumlu etkilediğine de dikkat çeken Kaplan yakın zamanda Türkiye’nin kendi fuarlarını organize edebilecek deneyim ve bilgiye de sahip olacağını ifade etti. Başkan Kaplan “Birliğin Bölgemizden yapılan ihracat içindeki payı ise yüz de 24,2 olmuştur. 2014 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüz de 96,5’ini makine halısı, yüz de 2,9’unu da tufte halı oluşturmaktadır. Halı ihracatını ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak, en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 658 milyon dolarlık ihracat ile Ortadoğu Ülkeleri yer alırken bu ülkeleri, 234 milyon dolarla Afrika Ülkeleri, 213 milyon dolarla AB Ülkeleri, 176 milyon dolarla Amerika, 130 milyon dolarla Türk Cumhuriyeti Ülkeleri, 112 milyon dolarla Asya ve Okyanusya Ülkeleri ve 101 milyon dolarla eski Doğu Bloku Ülkeleri takip etmiştir. Bu dönemde halı ihracatımızın yoğunlaştığı ülkelere baktığımızda ise, ilk sırada yüz de 18,1 pay ile S. Arabistan, ikinci sırada yüz de 11,3 pay ile Irak, üçüncü sırada yüz de 9,6 pay ile Amerika Birleşik Devletleri ve dördüncü sırada yüz de 6,9’luk pay ile Libya bulunmaktadır. 2014 yılında 134 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu rakamların 2015 yılında da yakalanması ve yeni pazarların bulunmasına yönelik çalışmalarımız sürmektedir.” dedi.
Dünya halı üretiminin büyük bir bölümünün Türkiye’de ve Gaziantep’te gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Kaplan desen ve tasarım açısından da Gaziantep’in halıda modayı belirleyici merkez haline gelmesi gerektiğini ifade ederek fuarların bu anlamda büyük önem taşıdığını vurguladı. Gaziantepli halıcıların fuara hazır olduğunun da altını çizen Kaplan başarılı bir fuar geçireceklerini belirterek destek verenlere teşekkür ederken katılımcılara da başarılar diledi.
FUARDA FİZİKİ KOŞULLARIN DÜZELTİLMESİ ŞART
Gaziantep’te halı fuarcılığının 8 yıl önce çok zor şartlar altında başladığına da dikkat çekerek sektörde yaşanan bazı sıkıntılara da değinen Başkan Salahattin Kaplan “ Her geçen gün fuarın itibarı ve ciddiyetin arttığını son üç yıldan beri de katılımcı olmasına rağmen yerin az olmasından katılmak isteyen firmalarımıza yer veremedik. Acilen yeni bir hole daha ihtiyacımız var. Bunu acilen çözmemiz gerektiğini bu sorunumuzu önümüzdeki yıllarda çözemediğimiz taktirde istemeyerek de olsa geniş olan daha başka bir ilde fuar yapmak zorunda kalacağımızı belirtiriz.
Sektörümüz son 10 yılda şehir ihracatını iki katı büyüme kat etti. Şuan sektörümüzde 180 firma bulunmakta ve 1400 adet son teknoloji halı makinası ile yılda 350 milyon m2 halı üretildiğini ve 25000 kişinin direk 25000 kişinin de yan sanayici olmak kaydıyla toplamda 50000 kişi sektörümüze istihdam sağlıyor. Firmalarımızın dünya konjektöründeki en son eğilim ve koleksiyonları takip ederek her geçen gün yenilik yaparak her firmamız ARGE merkezi gibi çalışıyor. Sektörümüzde onlarca uluslararası markalar var. Bu sayının her geçen gün artması bizi sevindiriyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi ve halı sektörü içinde 5,5 milyar dolar ihracat hedefine sorunsuz bir şekilde çalışarak durmadan devam ediyoruz. Son zamanlarda dünya konjektörün de gelişen sıkıntılardan dolayı halı sektörümüzde etkilenmektedir. Özellikle Rusya’daki ruble krizi ve Rusya’ya uygulanan ambargo nedeni ve yine Mısır Libya’daki sıkıntılar, Irakta yaşanan sıkıntılar sektörümüze olumsuz bir şekilde yansımıştır. Son zamanlarda özellikle 2015 yılından itibaren bankalarımızın orta ölçekli firmalarda yarattığı sıkıntılar mevcuttur. Biran önce bu sıkıntıların da çözülmesi için var gücümüzle çalışmaktayız” dedi.