Uluslararası None Governmental Organization (NGO) heyeti, İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi geri dönüşüm tesislerinde incelemelerde bulundu.
Bir çok Avrupa ülkesinin yanı sıra Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Asya ülkelerine mensup temsilcilerinde aralarında bulunduğu None Governmental Organization (NGO) heyeti, gemi geri dönüşüm sektöründe Türkiye’nin tek bölgesi olma özelliğine sahip Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren firmaları yerinde inceledi.
Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren NGO heyetine kapılarını açan gemi geri dönüşüm sanayicileri, faaliyet alanları, kapasiteleri ve çalışmaları hakkında NGO üyelerine bilgi verdi. Ingvild Jenssen ve Patrizia Heidegger öncülüğünde 18 kişiden oluşan heyet, ilk olarak Türk gemi geri dönüşüm sektörünü tek çatı altında toplayan ‘Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği (GEMİSANDER)’ni ziyaret etti.
"HONG KONG SÖZLEŞMESİNE İMZA ATAN İLK ÜLKEYİZ"
Gemi geri dönüşüm tesislerine son dönemde 10 milyon TL’lik çevre korumaya yönelik yatırımlar yaptıklarını ifade eden GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, "Biz Türk gemi geri dönüşüm sektörü olarak dünya genelinde gemilerin güvenli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü için hazırlanan Hong Kong Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülkeyiz. Bu girişim sektörümüzün çevre konusunda ne kadar duyarlı olduğunun en somut göstergesidir. Sektör olarak gerek üretimde, gerek işleyişte, gerekse de sosyal sorumluluk noktasında dünya lideri konumundayız. Ancak diğer dünya ülkelerine göre çok daha önde olmamız bizim gelişmede son noktaya geldiğimiz anlamına gelmez. Çünkü bizim yegane amacımız hemen her alanda kusursuz bir sektör olmaktır. Bunun içindir ki; dış dünyaya hiçbir zaman kapılarımızı kapatmıyoruz. Aksine eleştiri ve tavsiyeleri dikkate alıyoruz. Nasıl daha mükemmel olabiliriz sorusunu sürekli olarak irdeliyoruz. NGO gibi platformları özellikle kendimiz davet ediyor ve sektörümüzü yerin de incelemelerini talep ediyoruz. Bugünde sektörümüz adına çok faydalı bir toplantıya ev sahipliği yaptık, konuklarımızla birlikte sektörümüzü masaya yatırdık, faaliyetlerimizin daha da iyileştirilmesi konusunda kararlılığımızı paylaştık ve uzman konuklarımızın önerilerini dinledik” diye konuştu.
GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker de, gemi geri dönüşüm tesislerinin işleyişi, ekipmanları, çalışanların güvenliğine yönelik alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.
Toplantı sonrası tesisleri yerinde inceleyen heyet, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı. Ellerindeki cep telefonları, kameraları ve fotoğraf makineleri ile tesisleri görüntüleyen NGO heyeti, Türk gemi geri dönüşüm sektörünün diğer gemi dönüşüm yapan ülkelere göre çok daha şeffaf bir politika izlediğini belirterek, kapılarını kendilerine açan gemi geri dönüşüm sanayicilerine teşekkür etti.