21. Ev Tekstili Fuarı’nın açılışına katılan Nihat Zeybekci, "Kurdaki köpüğün bir miktar daha inmesini bekliyoruz" dedi.
İstanbul Uluslararası Ev Tekstili (Evteks) Fuarı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile 21. kez açıldı. Açılış Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TESİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık ve CNR İstanbul Fuarıcılık A.Ş Genel Müdürü Alkan Usta’nın katılımı ile gerçekleşti.
Fuarı açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, her yıl mekan tekstili ile ilgili dünyada düzenlenen fuarları takip ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “İlk olarak 1988 yılında Frankfurt’ta bir fuara katıldım. O zaman 1 veya 2 Türk katılımcı firma vardı. Bugün biz dünyada alanında 2. en büyük fuarı düzenliyoruz. EVTEKS, sektörün gelişimini gözler önüne seriyor”
Hükümet olarak fuarcılık sektörünün takipçisi olduklarını belirten Zeybekci, “ EVTEKS gibi markalaşmış birkaç fuarımıza yurtdışındaki fuarlara katılım konusunda verdiğimiz desteklerin aynısını vereceğiz. Evteks gibi bir fuarı destekleyememek bize mağlubiyet gibi geliyor. Buradan sektörümüze bir başka müjdemiz de artık satın alınan tasarımlara da destek verecek olmamızdır” diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2023 ihracat hedefi için de şunları söyledi: “Son 12 yılda ihracatımız her yıl 13.1 oranında artıyor. Bu gidişle 500 milyar dolar ihracata ulaşırız. İleri teknoloji ve tasarıma geçilmeli. Kilogram fiyatı 1.60 olan ihracatımızı 2.5 dolara çıkarmalıyız”.
Açılışta kur ile ilgili soruları cevaplayan Zeybekci, daha önce yaptığı "Kurdaki köpük yakında silinecektir" açıklamasıyla ilgili olarak "Söylediğim şu anda gerek faizin üzerinde gerekse kurun üzerinde seçimleri fırsat bilen bazı spekülasyon amaçlı bazı maniplasyonların bundan rant sağlamaya çalışanların sebep olduğu bir köpük var değerlendirmemdi. O marj da 2, 75’ler seviyesinden 2,57’lere kadar indi. Öngörülerimiz biraz daha ineceği yönünde. İnmesi iyi midir? kötü müdür? bunu tartışmıyorum. Ama bir miktar daha inmesini bekliyoruz. Bu inişin de faizde kendisini göstermesi dolayısıyla da enflasyon üzerindeki etkilerinin 2015 yılında görülmesini bekliyoruz. Şu anda bir miktar daha köpük var, faizin üzerinde daha çok bir marj var. Ancak 8 Haziran’daki seçim sonuçları net bir şekilde artık algılanmaya başladığı için piyasalar bunu satın almaya başlar ve 8-9 Haziran’mış gibi davranmaya başlar dediğimiz bu günlerdi. Önümüzdeki günlerde bunun çok net bir şekilde yaşandığını göreceğiz" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de açılışta Evteks’in Türkiye’nin yüz akı olduğunu belirterek, ihracata olan katkısının önemine değindi. Tekstil sektörünün 8 milyar dolarlık ihracatının yüzde 40’ının ev tekstilinden geldiğini anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu: “ Yüksek teknolojiye yatırım yapan firmalara 5. Bölge teşvikleri veriliyor. Sektör olarak bu değerlendirilmeli. Tasarım Merkezlerine verilen 1 milyon dolarlık destek de sektör adına önemli bir gelişme”
TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ise EVTEKS’in dünya markası olduğunu, dünyada mekan tekstili ile uğraşan herkesin ajandasına girdiğini söyledi. Türkiye’de artık ev tekstilinin mekan tekstili olarak ifade edilmeye başladığını hatırlatan Küçakçalık, “Sektör ciddi bir ilerleme kaydetti. Amacımız CNR Holding ile birlikte fuarımızı enternasyonal bir fuar haline getirmek” diye konuştu.