Deniz Kılınç / İstanbul, 20 Mayıs () – Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin, petrol üretimini kısıntılarını sürdürebileceklerine ilişkin açıklamalarıyla yükseldi.
Orta Doğu’da süren ticaret gerilimleri de petrol fiyatlarındaki artışı destekledi.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, OPEC ile üye olmayan ülkeler arasında, ellerindeki ham petrol stoklarının miktarını azaltmak yönünde görüş birliği olduğunu, ancak ülkesinin kırılgan piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edeceğini belirtti. Küresel ham petrol stokların artmasını durdurmak ve fiyatları yükseltmek için OPEC üyeleri ile Rusya ve diğer üye olmayan üreticilerin oluşturduğu OPEC+ grubu petrol üretimini 1 Ocak'tan itibaren altı ay boyunca günde 1.2 milyon varil azaltma kararı aldı. Falih Pazar günü yapılan basın toplantısındaki açıklamada, "Bu yıl ikinci yarısında, tercihimiz stokların kademeli ve nazik bir şekilde ancak kesinlikle normal seviyelere doğru düşmeyi sürdürmesini sağlayacak şekilde üretim yönetmek" dedi.
Gelişmelerin etkisiyle Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını belirmede ölçüt olarak kullanılan Brent ham petrolü, yüzde 0.40 artışla 72.50 dolardan, ABD hafif petrolü de yüzde 0.43 artışla 63.03 dolardan işlem görüyor.
Yatırımcıların, ticari gerilimler ve jeopolitik risklerin devam etmesine rağmen ABD verilerinin etkisiyle güçlenen doları tercih etmeleriyle altın fiyatı son iki haftanın en düşük düzeyini gördükten sonra toparlanmaya başladı.
Küresel emtia piyasalarında;
- gümüş, yüzde 0.15 artışla 14.41 dolardan,
- altın, yüzde 0.12 artışla 1,277.3 dolardan,
- bakır, yüzde 0.16 düşüşle 2.734 dolardan,
- platin, yüzde 0.78 düşüşle 813.9 dolardan ve
- paladyum da yüzde 0.81 artışla 1,316.4 dolardan işlem görüyor.
İç piyasada ise, gram altın fiyatı 246 liraya, çeyrek altın 403 liraya, Cumhuriyet altını da 1,669 liradan işlem gördü.