Türkiye'de yaşayan pek çok insanın bugün, bankalara karşı sergilediği tavırların bir neticesi olmaktadır. Tüm bu neticeler bankalara ödenmesi gereken borçlar, kredi taksitleri, kredi kartı borçları ve faturaların bir kısmını barındırmaktadır. Bu sayede kişilerin kredi notu belirlenmektedir. Kredi notu 0'dan 1900'e uzanan bir derecelendirmedir. Kişinin bankadan kredi çekmesine ya da kredi kartı çıkartmasına kadar bankacılık hizmetlerinden yararlanmayacağını göstermektedir. Bankaların tümü findeks kredi notuna önem vermektedir. Bunun en temel sebebi, hizmetini vermiş olduğu zaman karşılığını alabilmesi üzerinedir. Borçlarını aksatan, düzenli ödemeyen ve ödemekten kaçınanlar belirli bir süre sonra kara listeye alındıklarında, bankacılık hizmetlerinden tamamen muaf bir hale gelmektedirler.
Bankalar kendisinden hizmet alacak vatandaşlar için bazı koşulları istemektedir. Bu koşulların her biri doğru bir referansı, kendisine başvuran vatandaşın bilgilerini vermektedir. Findeks kredi notu daha çok bankaların kredi vermeden önce, talepte bulunan kişinin geçmişine bakmasıdır. Daha önce kredi çekerken nasıl bir ödeme düzeneğine sahip olduğu, borçlarını düzenli ödeyip ödemediği gibi bir dizi hususlara bakmaktadır.  Bankalar, kredi notu önemli derecede iyi olan birinin kredi başvurusu talebine direk olumlu yanıt vermektedir. Kişinin gelir düzeyine uygun olarak belirli miktarlarda ihtiyacı olduğu krediyi de etkili bir şekilde sağlamaktadır. Bu sayede kredi notunun öneminin, bankacılık faaliyetlerinden yararlanma konusundaki altı büyük bir şekilde çizilmesi gerekmektedir.
Kredi Notunu Yükseltmek ve Azaltmak
Kredi notunun belirli bir sistemi bulunmaktadır. Herkes için ise bir kredi notu kayıt altına yasal bir süreç içerisinde alınabilmektedir. Bu sayede bankalarda güveni kendileri için sağlayarak, kendisinden talepte bulunan vatandaşların ne durumda olduklarını görebilmektedirler.
Kredi kartı borcunu düzenli ödemek, asgarisini zamanında yatırmak, kredi notunun yükselmesini sağlamaktadır. Aynı şekilde kredi taksitlerinin aksatılmadan ödenmesi de kredi notunu yükselten etmenlerdendir. Her biri kayıt altına alınmaktadır ve kişilerin kredi notu olarak yansıtılmaktadır. Tüm bunların tersi yapıldığında bankalar kendi hizmetlerinden vermemekte ve yararlandırmamaktadırlar. Bu tüm bankalar için ortak olan bir sistemdir ve kara listeye alınmak, finansal açıdan bankaların desteğinden tamamen kopmak demektir.