Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kenti Türkiye’nin nohut merkezi haline getirmek ve kaliteli nohutun yetişmesi için çalışmalara başladı.
Gaziantepli çiftçilere destek olarak, onların kaliteli ürün yetiştirmesi için çeşitli yardımlarda bulunan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Araban ve Yavuzeli’ni Türkiye’nin nohut merkezi yapmak için harekete geçti.
Bu kapsamda Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği aksu atlı nohut çeşidinin bölgeye uyumu ve veriminin öğrenilmesi için pilot olarak seçilen Yavuzeli ilçesinde ekimi yapıldı. Bu çerçevede Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ve beraberindeki heyet, hasadı yaklaşan ürünün yetiştirildiği Yavuzeli Yöreli köyünü ziyaret etti.
Ziyarette nohutu inceyelen Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, üründen düşük maliyetle yüksek verim elde edildiğini söyledi.
ÇİFTÇİLERE YÜZDE 50 NOHUT TOHUMU DESTEĞİ
Makinalı hasada da uygun olan ürün çeşidinin Araban ve Yavuzeli’nde yetiştirilmesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Araban ve Yavuzeli bölgesini nohut üretiminde öne çıkarmak istiyoruz. Bu bölgeyi Türkiye’de nohut denince akla ilk gelen bölge haline getirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla çalışmalar yapıyoruz. Şu anda Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitümüzün geliştirdiği aksu atlı nohut çeşidinin demasasyonunun kurulduğu bahçedeyiz. Bu çeşit bölgeye uyum sağlayan bir çeşit olarak gözüküyor. Kuraklığa dayanıklı, verimi yüksek makinalı hasada da uygun bir çeşit olarak gözüküyor.”
Yılmaz, düşük maliyetle yüksek verim elde edilen aksu atlı nohut çeşidinin çiftçilere yüzde 50 hibe desteğiyle vermeyi planladıklarının sözlerini ekledi.