Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde başlatılan ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ projesi sona erdi. Yaklaşık 3 ay süren eğitimlerde başarılı olan sergileyen ve yarışmada dereceye giren öğrencilere tablet ve kitap hediye edildi.
BTSO, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Uludağ Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ projesi tamamlandı. Proje çerçevesinde 100 okulda orta öğretim seviyesindeki yaklaşık 11 bin öğrenciye güvenilir gıda ve israf konularında eğitimler verildi. Projenin finali ise kompozisyon yarışması ödül töreni ile yapıldı. Törene, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, 12. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Yıldız, Proje Yürütme Kurulu Üyesi Burhan Sayılgan, komite üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, törende yaptığı konuşmada, dünyada her yıl 200’den fazla hastalığın gıda kaynaklı olduğunu söyledi. Yaklaşık 2 milyon kişinin de bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini ifade eden Burkay, “Ne var ki ülkemizde açıkta satılan, etiketsiz ve ruhsatsız ürünlerin hala talep görüyor olması, tüketicide gıda güvenliği bilincinin henüz yeterli düzeyde olmadığını gösteriyor” dedi. Dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’unun tüketilmeden israf edildiğine dikkat çeken Başkan Burkay, “Ülkemizde de israfın temel göstergelerinden biri çöpe giden ekmek sayısıdır. Türkiye’de bir günde 6 milyon ekmek maalesef çöpe atılmaktadır” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZ GÖNÜLLÜ ELÇİLERİMİZ OLDU”
“Kaynaklarımızın etkin kullanımı, gıdaların güvenle tüketilmesi ve israfın önlenmesi geleceğimizi de güvence altına alacaktır” diyen İbrahim Burkay, şöyle devam etti: “Bu nedenle işe yarınımızın teminatı olan çocuklarımızdan başladık. BTSO 12. Meslek Komite’mizin yaklaşık 5 ay süren çalışmaları doğrultusunda mart ayında Valimiz Münir Karaloğlu ve Uludağ Üniversitemiz ile birlikte ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim Projesi’nin startını verdik. Proje kapsamında yaklaşık 100 okulda 11 bin öğrencimiz, güvenilir gıda ve israf eğitimleri ile çok değerli bilgiler edindi. Eğitimlerden yararlanan çocuklarımız güvenilir gıda ve israf konusunda artık daha şuurlu. Bu eğitimlerden yararlanan çocuklarımız toplumsal farkındalığın artırılması adına gönüllü elçilerimiz oldu.”
BTSO 12. Komite Başkanı Mustafa Yıldız, proje ile Bursa’da güvenilir gıda ve israf konusunda bilinç oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Büyükşehir belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise sosyal sorumluluk projelerine destek vermeyi sürdüreceklerini anlattı.
Konuşmaların ardından eğitimlerde üstün başarı gösteren 4 öğrenciye ve ‘kompozisyon yarışması’nda dereceye giren ilk 10 öğrenci, tablet bilgisayar ve kitapla ödüllendirildi.