Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES), Avrupa Standardizasyon Komitesi’ne (CEN) karşı İstanbul’da 13-14 Haziran 2015 tarihleri arasında uluslararası bir kongre düzenleyeceğini duyurdu.
GİMDES, Müslümanlar için neyin helal neyin haram olduğuna kararı Avrupa Standardizasyon Komitesi’nin (CEN) veremeyeceğini vurgulayarak İstanbul’da 13-14 Haziran 2015 tarihleri arasında uluslararası bir kongre düzenleyeceğini duyurdu. GİMDES tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"CEN Avrupa Standardizasyon komitesi, Avrupa Yerel standart kurumlarının oluşturduğu bir komitedir. Avrupa’da standart oluşturan (CENELEN ve ETSI ile birlikte) üç organizasyondan biridir. Avrupa Birliği ve Avrupa serbest ticaret iştiraki tarafından resmen tanınan standartların alt yapısının hazırlanması ve geliştirilmesini sağlayan organizasyondur. CEN Avrupa standartlarının geliştirilmesi, ürün, materyal, hizmet ve süreçler ile ilgili bir platform sağlar. CEN havacılıktan kimyasallara, tüketici ürünlerinden, savunma ve güvenlik ürünlerine, enerjiden gıda besin ürünlerine kadar pek çok alanda ve sektörde standardizasyon aktivitelerini destekler. CEN kurulduğu 1967 yılından itibaren Helal gibi herhangi bir dini konu ile ilgilenmemiştir. Seküler bir organizasyon olarak tamamen seküler standartlara yoğunlaşmıştır.
CEN Avrupa standartlarını 33 üye ülkenin yerel Standardizasyon organizasyonları ile birlikte ilgi alanlarına göre ekonomik ve sosyal konuları bir konsensüse bağlı olarak oluşturmaktadır. Diğer Standardizasyon projeleri ise Avrupa yasa oluşturucuları, tüketiciler, küçük ve orta ölçekli işletmelerden gelen tekliflerle hazırlanmaktadır. Avrupa standartlarının dışında CEN teknik referanslar, spesifikasyonlar ve raporların hazırlanmasını da sağlamaktadır. Avrupa standartlarının hazırlanmasında, Avrupa’nın uzun süreli gelişme stratejilerine öncelik vererek çalışmalarını yapmaktadır. CEN Avrupa standartlarında belirli politikalar ve amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Standart isteği Avrupa komisyonundan gelmektedir. Avrupa Birliği’nin yasama ve politikalarını destekleyecek şekilde Avrupa standardizasyonu için yıllık birlik çalışma programını belirler. Resmi CEN Standardı diğer standartlara göre önceliklidir. Gelecekte oluşturulması planlanan Helal standardı, Müslüman Helal sertifikalandırma standartlarına göre öncelikli olacaktır. Uluslararası seviyede Avrupa kendi standardının uygulanmasını baskı kurarak destekleyecektir.
Teoride bir standardın kabulü tüm paydaşların konsensüsüne bağlıdır. Ancak CEN standartlarını, CEN ve ilgili üyeleri ve Avrupa otoriteleri belirlemektedir. CEN Helal standartlarının oluşturulmasına gayri Müslim hükümetler, endüstri temsilcileri, gayri Müslim hayvan refahını savunan dernekler, gayri Müslim tüketici dernekleri iştirak ederek bu son derece önemli dini meseleyi görüşmektedirler. Bu farklı sektör katılımcı kategorilerinde Müslüman katılımcılar sadece azınlık durumundadır.
Bugün yapılan Avrupa Helal standardı projesi, Müslümanların bir talebi ile başlamamıştır. Bu projenin başlamasında Avrupa kural koyucularının sosyal, politik ve ekonomik amaçları bulunmaktadır. Bugün Helal gıda pazarında bulunanlar; Helal sertifikalandırma kurumları, tüketiciler ve kesimhanelerdir. Faaliyetlerini koordineli olarak yürütebilirlerse, kendi dini gereksinimlerini elde etmekle birlikte, yeni aktivitelerde Müslümanların varlığını daha da arttıracak çalışmaları yapabileceklerdir. Buda Müslümanların sosyal, ekonomik ve politik önemini daha da arttıracaktır.
Ancak bugün Avrupa kural koyucuları Müslümanların varlığını sınırlandırma ve Avrupa toplumuna etkilerini önlemeyi amaçlamaktadır. Helal kavramı Müslümanların dini inançlarıyla direkt ilgilidir ve eğer CEN kendi Helal standardını oluşturursa, sadece teknik, ekonomik ve seküler bir konu haline gelecektir. Müslümanlar için artık dini bir gereksinim olmaktan çıkacaktır. CEN Helal sertifikalandırma projesinin bir diğer amacı Helal pazardaki Müslüman faaliyetlerinin etkinliğini düşürmektir. Helal sertifikalandırma kurumları ve Müslüman kasaplar, Gayri Müslim organizasyonlar ve süpermarketler ile değişecektir.
Bunun sonucunda Avrupa’da ve tüm dünyada Müslüman paydaş olarak Müslüman tüketiciler kalacak, Gayri Müslimlerde neyin Helal neyin Helal olmadığına karar verecektir.
Bu duruma dur demek için GIMDES’in organize edeceği kongre Istanbul Goldenway Giyimkent Hotel’de 13-14 Haziran 2015 tarihlerinde gerçekleşecektir."