Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvansal üretimdeki artışın tarımda büyümeyi tetiklediğini bildirerek, “Sanayi yerinde sayarken tarımda yüzde 2,3 olan ortalama büyümenin de üzerinde yüzde 2,7 büyüme sağlanması, ekonomiye önemli bir katkıdır” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 yılında yüzde 1,9 gerileyen tarımda, geçen yılın son çeyreğinde başlayan büyümenin bu yıl ilk üç ayında da sürdüğünü belirtti. 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 3,5 büyüdükten sonra, ikinci çeyrekte yüzde 2,6, üçüncü çeyrekte yüzde 4,9 küçülen tarımın, son çeyrekte yüzde 1,4, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2,7 büyüdüğüne dikkati çeken Bayraktar, 2015 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 2,3, iktisadi ana faaliyet kollarından hizmetlerde yüzde 4,1 büyüdüğünü, sanayi sektörünün yüzde sıfır (0) ile yerinde saydığını vurguladı.
SANAYİ YERİNDE SAYARKEN, TARIM ORTALAMANIN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ
Sanayi yerinde sayarken tarımın yüzde 2,3 olan ortalama büyümenin de üzerinde büyüme sağlamasının ekonomiye önemli bir katkı olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2015 yılının Ocak-Mart döneminde madencilik ve taş ocakçılığı yüzde 8,1, inşaatta yüzde 3,5 küçülme gerçekleşirken, imalat sanayinde yüzde 0,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında yüzde 1,8, toptan ve perakende ticarette yüzde 1, ulaştırma ve depolamada yüzde 1,1 büyüme olmuştur. Bu ortamda tarımdaki büyüme anlamlıdır.
Her türlü zorluğa karşın, gecesini gündüzüne katarak çalışan çiftçimiz, tarımda büyümeyi gerçekleşmiştir. Yağışların iyi gitmesi, bitkisel üretimde artışa neden oldu. Kışlık sebzelerin üretiminde genel olarak bir artış görüldü. Hayvansal üretimdeki büyüme sürüyor. İlk üç ayda üretim, kırmızı ette yüzde 13,8, tavuk etinde yüzde 9, yumurtada yüzde 3,9, sanayiye aktarılan inek sütünde yüzde 1,6 arttı. Bütün bunlar tarımda büyümeyi olanaklı kılmaktadır.”
İLK ÜÇ AYDA TARIMIN TOPLAM HASILA İÇİNDEKİ PAYI ARTTI
Bayraktar, 2014 yılının ilk üç ayında 14,9 milyar liralık cari gayri safi yurt içi hasılanın 2015 yılının Ocak-Mart döneminde 17,5 milyar liraya yaklaştığını, tarımın toplam hasıla içindeki payının ilk üç ay için yüzde 3,6’dan yüzde 3,9’a yükseldiğini vurguladı.