İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, AB’nin Türkiye’ye yeterince destek olmadığını söyleyerek, AB liderlerinin Türkiye’de demokrasiye yönelik tehdidin boyutlarını algılayamadıklarını belirtti.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 15 Temmuz sonrası Avrupa Birliği’nin (AB) gösterdiği tutuma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye’de 15 Temmuz’da meydana gelen darbe girişimi sonrasında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini gibi yetkililer darbe girişimini kınayan açıklamalarda bulunduğunu belirten Zeytinoğlu, “Ancak Türkiye’nin gelecekte bu tür bir girişimin yaşanmaması için aldığı kapsamlı önlemler, AB’yi tedirgin etmiş ve bundan sonraki mesajlarında AB liderleri hükümeti uyarıcı bir söylem benimsemiştir. Türkiye’de devlet kurumlarına sızan ve adaletin, ordunun, eğitimin, ekonominin ve diğer kurumların işleyişine büyük zarar veren bir gizli örgütün bertaraf edilmesi bu dönemde birinci önceliğimizdir. AB’nin bu süreçte Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı ciddi tehlikeyi anlayarak sürece destek olması ve kurumlar yeniden yapılandırılırken Türkiye’ye her türlü yardımı sağlaması beklenir. AB kurum temsilcilerinin ve AB üyesi devlet liderlerinin Türkiye’yi ziyaret etmemesi, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yeterli teması kurmamaları bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Unutulmamalıdır ki, AB’nin sadece eleştirel bir tutumla süreci uzaktan izlemesi, AB’nin demokrasi, insan hakları ve hukuka dayanan değerlerini tüm Avrupa sathında savunması ve Türkiye’nin geleceğinde etkili olması imkânını da zayıflatacaktır" dedi.
İKV Başkanı Zeytinoğlu, İsveç eski Başbakanı Carl Bildt’in dün yayımlanan yazısına da değinerek, Bildt’in vizyoner bir devlet adamı olarak, AB’nin Türkiye’deki darbe girişimi sonrasındaki çekimser yaklaşımını eleştirmekte haklı olduğunu söyledi.
Zeytinoğlu şunları ekledi: "Bu süreçte, İsveç eski Başbakanının eleştirileri son derece haklı olduğu görülmekte. Bildt, darbe girişiminin gerçek bir tehlike olduğunu vurguluyor ve başarılı olsaydı ortaya çıkabilecek olan korkutucu sonuçlara dikkat çekiyor. Bildt ayrıca, AB’nin darbe girişiminin yaşandığı akşam hemen tepki veremediğini ve sonrasında da AB temsilcilerinin bugüne kadar anayasal düzene yönelik en ciddi tehdidi yaşamış olan bir aday ülkeye giderek dayanışma sergilemediklerini belirtiyor ve AB’nin üzerine düşen tavrı sergilememiş olmasının ’ahlaki otoritesini’ kaybetme riskini doğurduğunu ifade ediyor. Bildt’in uyarıları son derece yerinde. Diğer AB temsilcileri ve AB liderlerinin de bu uyarıyı dikkate alarak gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz".
İKV Başkanı Zeytinoğlu son olarak, İKV’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki faaliyetlerine değinerek, İKV’nin AB kurumları ve Üye Devletler nezdinde bilgilendirme ve iletişim çalışmalarına ağırlık vereceğini belirtti. Zeytinoğlu, "İKV olarak, AB yetkilileri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, medya mensupları ve düşünce kuruluşları temsilcileri ile yoğun temaslar gerçekleştireceğiz. Hazırladığımız raporlar, yayınlar, duyurular ve ikili temaslar yoluyla, ülkemizin AB ve Avrupa değerleri açısından önemini vurgulayarak, Türkiye’deki normalleşmeye yönelik gelişmeleri anı anına aktaracağız" ifadelerini kullandı.