Türkiye’nin yazılım ve mobil uygulama indirme sitesi indir.com tarafından bu yıl ilk defa gerçekleşen indir.com Mobil Etkinlik yoğun ilgi gördü. Ayrıca ikinci defa düzenlenen indir.com Mobil Uygulama Yarışması’nın sonuçları da belli oldu ve yarışmanın kazananları etkinlikte yapılan ödül töreniyle ödüllerine kavuştular. 23 Mayıs 2015 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleşen Mobil Etkinlik’te mobil dünya ile bilişim sektöründen katılımcılar ve konuşmacılar bir araya geldi. Etkinlikte mobil dünyadaki gelişmeler üzerine 15 konuşmacı tecrübelerini paylaştı ve mobil dünyayı farklı açılardan ele aldı.
Kayıtların Evenbrite üzerinden alındığı mobil etkinlik kayıt sayfası 17 bin 810 gösterim aldı ve buradan 732 katılımcı kayıt oldu. Kayıt yaptıran katılımcılardan 316 kişi etkinlik salonundaki yerini aldı. Sosyal medya paylaşımlarının #mobiletkinlik hashtag’iyle yapıldığı etkinlik Twitter’da Türkiye TT listesine girmeyi başardı. Atılan tweet’ler ise Tweetwall aracılığı ile salondaki katılımcılara gösterildi.
Tweetwall’dan alınan verilere göre katılımcılar toplam 4 bin 953 tweet attı. Bu tweet’ler ile mobil etkinlik 3 milyon 418 bin 161 farklı kişiye erişildi. Toplam erişim sayısı ise 9 milyon 702 bin 86 olarak tespit edildi.
Mobil etkinlik reklam kampanyası 21.05.2015 - 25.05.2015 tarihleri arasında AdMingle tarafından yürütüldü. Yapılan kampanya sonucunda #mobiletkinlik hashtag’li 6 bin 202 tweet atıldı ve bu tweet’ler 4 bin 221 defa RT edildi. Tıklama bazlı verilere göre mobil etkinlik reklamları 11 bin 608 defa tıklandı. Tıklamaların yüzde 31’i kadın, yüzde 69’u ise erkek internet kullanıcıları tarafından yapıldı.
indir.com Mobil Etkinlik’e katılamayanlar ise gerçekleşen etkinliği paylaş.com aracılığıyla internet üzerinden izleme şansına sahip oldular. Paylas.com istatistiklerine göre etkinlik canlı yayınını anlık bin 335 kişi izledi. İzleyicilerin yüzde 5.48’i Facebook, yüzde 12.5’i Twitter, yüzde 6.16’sı mobil uygulama, yüzde 21.63’ü mobil web ve yüzde 46.56’sı da web üzerinden canlı yayını izlediler.
YARIŞMANIN KAZANANLARI
Türkiye’deki mobil ekosistem ile mobil uygulama geliştiricilerine destek vermek amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen ve Silikon Vadisi’ne gitme şansı sunan indir.com Mobil Uygulama Yarışması’nın kazananları indir.com Mobil Etkinlik kapsamına gerçekleşen ödül töreninde açıklandı. 190 mobil uygulama ve geliştiricinin büyük ödüller için kıyasıya rekabet ettiği yarışmada halk oylaması sonucu 15 uygulama finalist oldu ve Jüri tarafından seçilen en iyi 3 mobil uygulama ödül almaya hak kazandı.
Bağımsız mobil uygulama geliştiricisi Alper İskender tarafından iOS platformu için hazırlanan fizik tabanlı bulmaca oyunu Lokum, indir.com Mobil Uygulama Yarışması 2015’in kazananı oldu ve Silikon Vadisi’nde (San Francisco) 1 hafta tatil ödülünün sahibi oldu. Alper İskender’in kazandığı diğer ödüller ise ReklamStore’dan 5 bin TL’lik reklam, Camekan’dan 5 bin TL’lik Google Adwords reklamı, Webtures 5 bin TL değerinde SEO Hizmeti, indir.com’dan 5 bin TL değerinde uygulamanın tanıtımı, IBM’den Sphero Akıllı Robot Top, IBM’den "MobileFirst Eğitimi", UserSpots’dan 2 günlük UI/UX Eğitimi, HTML Mag’dan 1 günlük ’’Mobil ve Responsive Arayüz Geliştirme Eğitimi’’, Monitise ofisinde 1 gün "Yeni Mobil Teknolojiler Eğitimi" oldu.
En fazla 3 kişilik ekiplerin de katılabildiği indir.com Mobil Uygulama Yarışması’nın ikincisi internet üzerinden 20 bin’in üzerinde radyo istasyonunu cep telefonu aracılığıyla dinlemeyi sağlayan Android radyo uygulaması Bando Radyo ile Serhat Erfidan, Sercan Erfidan ve Erdem Kallavi oldu. Uygulamanın geliştiricisi Antalya’da 1 hafta tatil ödülüne ek olarak; ReklamStore’dan 2 bin 500 TL’lik reklam, Camekan’dan 2 bin 500 TL’lik Google Adwords reklamı, Webtures 2 bin 500TL değerinde SEO Hizmeti, indir.com’dan 2 bin 500TL değerinde uygulamanın tanıtımı, IBM’den "MobileFirst Eğitimi", UserSpots’dan 2 günlük UI/UX Eğitimi, HTML Mag’dan 1 günlük ’’Mobil ve Responsive Arayüz Geliştirme Eğitimi’’, Monitise ofisinde 1 gün "Yeni Mobil Teknolojiler Eğitimi" ödüllerinin sahibi oldu.
Bağımsız oyun geliştiricisi Samet Gültekin ise tarafından Android platformu için geliştirdiği bilgi yarışması oyunu Ben Bilirim ile bu yıl ki indir.com Mobil Uygulama Yarışması’nın üçüncüsü oldu. Samet Gültekin, Antalya’da 3 gün tatil ödülüne ek olarak; ReklamStore’dan bin TL’lik reklam, Camekan’dan bin TL’lik Google Adwords reklamı, Webtures bin TL değerinde SEO Hizmeti, indir.com’dan bin TL değerinde uygulamanın tanıtımı, IBM’den "MobileFirst Eğitimi", UserSpots’dan 2 günlük UI/UX Eğitimi, HTML Mag’dan 1 günlük ’’Mobil ve Responsive Arayüz Geliştirme Eğitimi’’,Monitise ofisinde 1 gün "Yeni Mobil Teknolojiler Eğitimi’’ ödüllerini almaya hak kazandı.
indir.com Mobil Uygulama Yarışması’nda finalist olarak ilk 15’e giren ve çeşitli eğitim ödülleri kazanan mobil uygulamalar ise sırasıyla şöyle;
1- Lokum (Alper İskender)
2- Bando Radyo (Serhat Erfidan, Sercan Erfidan, Erdem Kallavi)
3- Ben Bilirim (Samet Gültekin)
4- Semt (Aykut Erşahin, Ersan Doru, Caner Dağlı)
5- Trendbox (Murat Hacıoğlu, Kemal Acar, Bera Başkurt)
6- Kuaför X Kuaför Rezervasyon (Hüseyin Altunbaş)
7- Farm Defense-Homestead Heroes (Fatih Uğur Kaya, Hacı Kanal)
8- Locca (Doğan Ekici, Kemal Bayar, Ercan Çantay)
9- DavetiyeGo (Mehmet Biçer, Ali Davut)
10- Cepte Menü (Oğuz Bal, Mümin Gök)
11- Takımım (Ertan Ceviz, Mehmet Rafi Doğ, Cenk Kabahasanoğlu)
12- Zeynep AVM Asistanı (Hakan Özkelemci)
13- Maçlar Mobilde (Onur Keskin, Nihatcan Çolpan, Halil Bayır)
14- O mu Bu mu (Oğuzhan Akıncı, Kadircan Kırkoyun, Tuncay Güven)
15- Erdem Cırık Blog (Erdem Cırık)
Tüm finalistler IBM’den "MobileFirst Eğitimi", UserSpots’dan 2 günlük UI/UX Eğitimi, HTML Mag’dan 1 günlük ’’Mobil ve Responsive Arayüz Geliştirme Eğitimi’’ ve Monitise ofisinde 1 gün "Yeni Mobil Teknolojiler Eğitimi’’ almaya hak kazandılar.