Pyramids Grup Fuarcılık’ın Mayıs ayında düzenleyeceği, 62 ülkeden 2 bin alım heyetinin katılacağı Antalya Mermer ve Doğal Taş Ürünleri Fuarı öncesinde fuara katılacak Iraklı üst düzey yetkililer ile Türk müteahhit ve işadamları bir araya geldi. Iraklı üst düzey yetkililer Türk işadamları ve müteahhitlere Irak’a yatırım çağrısı yaptı.
28-31 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşecek Antalya Mermer ve Doğal Taş Ürünleri Fuarı’nı ziyaret edecek ve fuara alıcı heyetleri ile katılması planlanan Iraklı üst düzey yetkililer, Türk inşaat firmaları ve dernekleri ile Pyramids Grup Fuarcılık’ın düzenlediği organizasyonda Antalya’da bir araya geldi. Kent merkezinde bir otelde düzenlenen işbirliği toplantısında Bağdat Vilayet Konseyi Baskani Ryad Nasser Abd Alrazaq, Basra Valiligi Ekonomik Komisyonu Baskani Aqeel Al-Khalidi, Basra Valisi Ali Mohsen Al-Tamimi’yi temsilen Raad Ali, Irak Fuarları Daire Baskani Kamil Mukhlef Dhayea ve Amal Jaafar Al-Mafrachi, Pyramids International Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Sherif El Hassem, Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, yatırım, inşaat ve mermer sektörüyle ilgili görüştü.
TÜRK ŞİRKETLERİNİN IRAK’TAKİ ÇALIŞMA KOŞULLARI
Basra Valiliği Ekonomik Komisyonu Başkanı Aqeel Al-Khalidi, fuarın devam eden olumlu işbirliğinin daha da sağlam hale geleceğini belirterek Türk müteahhit ve Türk şirketlerinin Irak’ta çalışma koşullarının rahatlığından söz etti. Özellikle yaşanan son olaylardan sonra Irak’ta Türk ve yabancı yatırımcılara karşı olumsuz hava oluşturulduğunu ancak işin aslının söz edildiği gibi olmadığını ifade eden Al-Khalidi, şöyle konuştu:
"Irak’ta yaşanan olaylar Bağdat ve Basra’da herhangi bir sorun oluşturmadı. Türk müteahhitler buralarda hiçbir sıkıntı yaşamadı. Irak ve Basra’daki yatırımcıların ve şirketlerin bir zararı olmadı. Irak’ta çok sayıda Türk şirketi var. Vizelerini de kapılardan alabiliyorlar. Şu anda yaşadıkları hiçbir sıkıntı yok. Basra ve Irak’taki Türk vatandaşları Irak vatandaşları kadar rahat bir şekilde dolaşabiliyorlar. Irak’ta üç büyük hastane inşaatı var üçünü de Türk müteahhitler yapıyor. Yollar, üniversiteler ve hastaneleri Türk şirketleri yapmaktadır. Iraklı devlet adamı olarak Türk işadamlarını Irak’a davet ediyorum. Irak ile Türk şirketlerin anlaşacağını düşünüyorum."
"BAĞDAT EYALETİNDE 750 BİN BARINMA ÜNİTESİNE İHTİYACIMIZ VAR"
Bağdat Velayet Konseyi Baskani Ryad Nasser Abd Alrazaq ise Bağdat’ın düşen petrol fiyatları ve yükselen askeri giderlerin ardından yaşanan ekonomik sorunlara yerel Bağdat hükümetinin merkezden gelen fonlara alternatif yatırımlarla iyi bir şekilde yönetildiğini söyledi. Bağdat’ta hastane ve barınma ünitelerine ihtiyaçlarının olduğunu belirten Alrazaq, "Bağdat eyaletinde 750 bin barınma ünitesine ihtiyacımız var. Bütün eğitim seviyelerinde hizmet verebilecek bin kurum inşa edilirken, bu kurumlar arasındaki ulaşımı sağlama gerekliliği ile hızlı taşıma, metro ve tren hatları projeleri de Bağdat’taki krizleri çözecek. Sağlık sektörü konusundaki önceliklerimiz ise kanser tedavisi için uzmanlık merkezlerinin kurulması ve bunun için ihtiyaç olan 200 yataklı hastane, yaralanmaların artması ile ortaya çıkan sağlık hizmetlerinin genişletilmesi ihtiyacıdır. Özellikle Bağdat’ın Karkh ve Rusafa bölgelerinde ortopedi ve protez malzemeleri fabrikaları gibi sakatlık durumlarında hizmet sağlayacak detaylı bir politika çizilmiştir" dedi
"IRAK’TA YAPILAN İŞLERİN YÜZDE 70’İNİ TÜRK MÜTEAHHİTLER YAPIYOR"
Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş ise, Irak’ta yapılan inşaat işlerinin yüzde 70’inin Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Hedeflerini yüzde 100’e çıkarmak olduğunu belirten Karataş, "Irak’tan üst düzey yetkililerimizi burada ağırladık. Türk müteahhitler dünyada inşaat sektöründe ikinci sıradadır. Buradaki en büyük etken verdiğimiz sözlerini yerine getirmemizdir. Irak’ta yapılan işlerin yüzde 70’ini Türk müteahhitler yapıyor. Irak’a kolayca gidilip gelinmesi ve coğrafyasının uygunluğu ülkemize de ciddi şekilde döviz girdisi sağlıyor. Biz Irak’taki hedefimizi yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
FUARA İLİŞTİN BEKLENTİLER
Pyramids Grup Genel Müdürü Tolga Tezel de fuara ilişkin beklentilerini açıkladı. Mayıs ayında gerçekleştirecekleri fuarda 62 ülkeden 2 bin alım heyetinin geleceğini ve gelenlerin fuar alanından fabrika ve ocak alanlarına kadar ürünü yerinde görme imkanı sunacaklarını belirten Tezel, "Pyramids Grup’un Mısır, Irak, Hollanda, Fas, Türkiye ofisleri ve 62 ülkeden yurt dışı partnerleriyle gerçekleştirdiği yoğun işbirliği ile fuara, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, İsrail, Ürdün, Irak, Mısır, Yunanistan, Çin ve Hindistan başta olmak üzere Avrupa, Körfez Ülkeleri, Ortadoğu, Balkanlar, Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Uzak Doğu’dan 2 bin kişilik alım heyeti çalışması yapılıyor. Ziyaretçilerimiz fabrikalara ve ocaklara götürüp ürünün yerinde görülmesi de sağlanacak" dedi.
Pyramids International Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Sherif El Hassem konuklara plaketlerini vererek, katılımlarından ötürü teşekkür etti.