RUMELİSİAD Başkan Yardımcısı Zarif Alp, Türkiye’de sanayi alanlarının pahalılığına dikkat çekti.
RUMELİASİAD tarafından düzenlenen toplantıda, iş adamlarının meseleleri tartışıldı. RUMELİSİAD Başkan Yardınmcısı Zarif Alp, "2023’de 100 milyar dolar ihracat hedefi var. Acaba sanayici 100 milyar doları hedeflerken Bursa ne kadar büyüyecek, istihdam için gereken güç nasıl sağlanacak? Bursa’daki eğitim kurumları nasıl gelişecek? Biz altın kafeste demir dövüyoruz. Çok pahalı yerlerde üretim yapıyoruz. Bu pahalı yerlerin üretimini ucuza, finansmanı yatırıma dönüştürecek şekle getirmek zorundayız. Sanayici bugün bütün parasını üretim yapacağı alana yatırıyor. Bunun çaresi, sanayi alanlarının ucuz bir şekilde sanayiciye sağlanmasıdır. Bursa’da 40 yıl içinde 21 sanayi bölgesi oluştu. Bu her iki yılda yeni bir sanayi bölgesi oluşması anlamına geliyor. 100 milyar ihracat hedefini yakalamak için Bursa her iki yılda bir yeni sanayi oluşumu mu gösterecek? Bu durumun şimdiden incelenmesi lazım. Biz Münih modeli dediğimiz katma değeri yüksek olan ürünleri üretmeyi hedefliyoruz" dedi.
SANAYİCİLER BİR ARAYA GELMELİ
Bursa sanayicilerinin kendi meselelerine çözüm üretmeye çalıştıklarına dikkat çeken Zarif Alp, "Bursa’daki 21 sanayi bölgesinin ayrı ayrı çözüm üretmeye çalışmasındansa, sıkıntıları rapor haline getirip, Bursa sanayicilerinin meselelerini daha kolay çözüme kavuşturmak lazım. Bu sayede geleceğe hazırlanmış oluruz. Hangi sektörlerde ne eksiklikler var, hangi sektörlerde yatırım nasıl yapılmalı, bunu belirlemeli" dedi
"KOBİLER SINIFLANDIRILMALI"
KOBİ kavramının çek geniş olarak değerlendirildiğini söyleyen Alp, "KOBİ kavramı Türkiye’de çok geniş olarak değerlendiriliyor. 2 kişi çalıştıran şirket ile 200 kişi çalıştıran şirket aynı sepetin içinde. Farklı boyutlardaki firmaların meseleleri ve yapabilecekleri çok farklı. RUMELİSİAD olarak diyoruz ki, bu KOBİ’leri sınıflandırıp ihtiyaçlarına göre, büyüklüklerine göre destekleyelim" dedi.