‘İş ve Ekonomi Dünyası Buluşuyor’ toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın ikinci kalkınma dönemine girdiğini belirtti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ATSO’da düzenlenen ‘İş ve Ekonomi Dünyası Buluşuyor’ konulu toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Antalya Valisi Muammer Türker, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekili adayları ve çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, G20 ve B20 zirveleri için Antalya’da seferberlik yaşandığını kaydetti. Bu kapsamda hükümetin ulaşım yatırımlarına çok hız verdiğini aktaran Türel, “Antalya bu zirvelere 5 ay kala bir ekonomi zirvesine ev sahipliği yapmış oluyor. Önümüzde 7 Haziran seçimleri olduğu için bazı arkadaşlar bu toplantıdan siyasi yön bulmaya çalışabilirler. Ama şunun altını çiziyorum. Benim için her zaman önce Türkiye, sonra Antalya sonra partim gelir. Türkiye ve Antalya’nın parti üstü yeri vardır. Bu durum bir çok kişi için böyledir. Siyasetin içinde olan siyasiler siyaseti yurdumuza memleketimize hizmet için yapıyoruz. Başbakan Yardımcımız gerek Türkiye’de gerekse ülke dışında iş dünyasının sözüne güvendiği herkesin güvenini kazanmış kişidir. Bazen piyasada, ‘Sayın Babacan olmazsa ne olur’ en çok sorular sorulardan biridir. Babacan, ekonomi konusunda siyaset üstü bir yer kazanmıştır. Özü sözü bir, dürüst, ekonomiye hakim, Türkiye’nin ekonomik başarısında tartışmasız rolü olan biridir. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da her kesimin saygısını kazanmıştır” diye konuştu.
Lütfi Elvan’ın siyasetten çok teknik yönü ağır basan, Antalya’nın yatırımlarına büyük faydalar sağlayan bir kişi olduğunu ifade eden Türel, “Burada asıl meselemiz Türkiye ekonomisinde bir ufuk çizmek. Antalya’nın buna göre geleceğini belirlemektir. Antalyalı olarak iş adamlığından gelen biri olarak, Antalya tarihi bir fırsat dönemine girdi. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekir. Daha öncede çok yatırım ve proje yaptık. Hiçbir zaman bu kadar kuvvetli, hazır ve hızlı olamamıştık. 2004 seçiminden bugüne kadar söz verip de yapmadığımız bir tek proje yok. 12 yılda Antalya turizmi 4 milyondayken, şimdi 12,5 milyona geldiyse hükümet ve belediyenin katkısı vardır. Antalya’da geçen yıl konut alan yabancı sayısı 6 bin 500’e çıktı. Türkiye birincisi olduk. Otomobil sayısı iki katına çıktı. 2002 de ihracatımız 165 milyon dolar, bugün ise 10 katına çıktı. Mevduat toplamı 9 kat artmış. 2002 Antalya’sı ile 2015 Antalya’sını karşılaştırırsanız bir büyük ilçeden metropol olduğunu görürsünüz. Yollar, hastaneler, yapılan binalara, arıtma tesislere bir bakın. Kültürel sanatsal aktivitelere bakın. Aradaki fark ve imkanlar karşılaştırılamaz” dedi.
Antalya’nın ikinci kalkınma dönemine girdiğinin altını çizen Türel, “Bu süreç yeni başlıyor. Önceki 10 yılı unutun, artık yeni bir çağa giriyoruz. Öyle bir döneme giriyoruz ki, öyle bir proje dönemi başlıyor ki, ben bile heyecanımdan yerinde duramıyorum. Seçimden önce projelerimize ’Antalya’nın kanatları’ ismini vermiştik. İddialıydık. Bir senede aldığımız yol B20 ve G20 hükümetimizin desteği, Elvan, bakanımızın Antalya için yaptıkları Antalya’ya kanat getirmiş oldu. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek bu kanatları taktığımızda Antalya’yı uçuşa geçireceğiz. Antalya dev adımlarla ilerliyor” şeklinde konuştu.
"ANTALYA KAYBETTİ"
Hizmette birinci yıl tanıtım toplantısına herkesi davet eden Türel, “Cumhurbaşkanımız hızlı tren müjdelerini verdi. Hedefimiz 2023 Antalya’sıdır. Antalya yeniden dünyanın en güzel yeri unvanını hak edecek. Bunlar yazılmıyor. Türkiye’de bazı gerçekler konuşulmuyor. Elinizi vicdanınıza koyun. Yanlışım varsa bana söyleyin, böyle bir dönemi gördüyseniz bana söyleyin. Bizden daha iyi hizmet verecek varsa söyleyin. Bizden önce 5 sene Antalya’da neler yaşandı, görüldü. Olup bitenleri basın görmedi, yazmadı. Antalya da görmedi. Tek bir ciddi proje olmadığını Antalya hissetti. Hadi yatırım yapılmadı, insan bir fikir projesi geliştirir Antalya’nın önüne koyar. Tek bir çalışma yapıldı ulaşım master planı. Ondada 2030’ a kadar Antalya’ya raylı sistem gerekmez, denildi. Lastik tekerle idare edersiniz, dediler. Şimdi benden metro isteyen arkadaşlarımız, bu nasıl master planı diye sormadılar. 2009-2014 Antalya’nın kayıp 5 senesidir. Ben mi kaybettim, bunun cevabını bulmamız lazım. Milletvekili seçildim. Devam etme şanssım vardı. İçim yanıyor adeta kahroluyordum. Geldim oylarınızla görev aldım. Kötü mü oldu. Vicdanımızla düşünelim. Antalya için hayırlısı nedir, 2009’da da söyledim seçimde de söyledim ve hep söyledim. Antalya kazanacaksa ben kaybetsem de olur dedim. Ben kaybetmedim ama Antalya maalesef kaybetti” şeklinde konuştu.
"KOLTUK SEVDALISI OLMADIK"
Koltuk sevdalısı olmadıklarını vurgulayan Türel, “Daha iyi hizmet edecek varsa bırakırız koltuk sevdası olmadık. Antalya ve çocuklarınız için elinizi vicdanınıza koyun. İşinizi geleceğinizi düşünün. Bu bir siyaset değil Antalya meselesidir. Takım tutar gidi siyasi parti tutmak kimseye yakışmaz. Antalya siyasetten önce geliri, yatırımı olmazsa üretim olamazsa ileri değil geri gideriz. Para ve bütçe savurmakla ne ülke, ne şehirler gelişir. Çalışacağız” dedi.