İstanbul, 16 Temmuz () – İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs ayındaki 51.9 düzeyinden Haziran’da 51.5’e gerileyerek son altı yılın en düşük düzeyini gördü.
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nde eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi'ne ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türk imalat sektörü ihracatının Haziran’da PMI verilerine göre yeniden büyüme bölgesine geçmesi, genel olarak zayıf seyreden küresel talep koşullarına rağmen gerçekleşti. Zira ana ihracat pazarlarındaki büyüme oranları, 2018 yılı düzeylerinin altındaki seyrini sürdürüyor. Dolayısıyla, Türk imalatçılarının satış düzeylerini korumaya yönelik çabaları rekabetçi fiyatlamadan destek bulmuş görünüyor."
İSO’dan yapılan açıklamaya göre;
"Haziran’da Avrupa’daki temel ihracat pazarlarının yanı sıra ABD’de ekonomik aktivitenin zayıf büyümesinin etkisiyle küresel talep koşulları zayıf kaldı ve bu durum Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından zorluklara yol açtı.
"Haziran ayında Türkiye’nin temel ihracat pazarları kapsamında  Euro Bölgesi’nde Almanya’nın ekonomik aktivitesi Mayıs ayındaki hızını sürdürdü. Benzer seyir İspanya için de geçerli olurken, İtalyan şirketlerinde de aktivite üst üste ikinci ay yatay seyretti.
"Türk imalat sanayi ihracatından yaklaşık yüzde 5.0 pay alan Fransa’da ise görünüm daha pozitif oldu ve üretimde son yedi ayın en güçlü artışı görüldü. Hem Hollanda hem de Yunanistan’da büyüme hızı Mayıs ayına göre yavaşladı. Birleşik Krallık ekonomisi ise Haziran’da daralma bölgesine girdi ve aktivite Temmuz 2016’dan beri ilk kez geriledi.
"İkinci çeyreğin sonunda Kuzey Amerika'da da zorlu talep koşulları gözlendi. ABD’de ekonomik aktivite Mayıs’ta son üç yılın en yavaş artışını gösterdikten sonra Haziran’da hafif toparlandı fakat büyüme yine de ılımlı düzeyde kaldı. Kanada’da ise imalat sanayi üretimi son üç buçuk yılın en yüksek düzeyinde geriledi. Orta Doğu, 2019’un geride kalan kısmında olduğu gibi Haziran’da da talep açısından hızlı bir iyileşme sergiledi.
Çin’deki artış son sekiz ayın en düşük düzeyinde
İSO açıklamasında, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da ekonomik aktivitede güçlü bir artış görülmesine karşın, Mısır ve Katar'ın daralma bölgesinde kaldığı belirtildi ve şöyle denildi:
"Nijerya ve Uganda gibi bazı Afrika ekonomilerinde aktivite belirgin bir şekilde arttı ancak Türk imalat sektörü ihracatının çok düşük bir kısmını oluşturdukları için bu ülkelerin endeks üzerindeki etkileri sınırlı kaldı. Asya ekonomileri Haziran’da ılımlı düzeyde büyüme gösterdi.
"Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’de üretim artışı son sekiz ayın en düşük düzeyini gördü ve söz konusu düşüşte ABD ile yaşanan ticaret gerilimler etkili oldu. Japonya ve Hindistan’ın talep koşullarında ise sınırlı düzeyde iyileşmeler görüldü."