Kaçak çayın yoğunlukla kullanıldığı Güneydoğu’da ÇAYKUR ile Rize Ticaret Borsası’nın ortaklaşa düzenledikleri ve kaçak çayın zararlarının yanında sağlıklı ve doğal Türk Çayı’nın faydalarının anlatıldığı “Sağlıklı ÇAYKUR Çayı” sempozyumunun ikincisi Dillerin ve dinlerin kadim Şehri Mardin’in Artuklu Üniversitesi’nde yapıldı.

Etkinliklerde şehir merkezinde Mardin halkına ÇAYKUR çayı ikram eden ÇAYKUR Reklam ve tanıtım tırı aşırı ilgi görürken Artuklu Üniversitesi Vali Temel Koçaklar çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen sempozyumda özellikle bayanların ilgisi yoğun olduğu gözlendi.

Artuklu Üniversitesi salonunda yapılan sempozyuma Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşi, Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Saffet YAVUZ, Mardin Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Çelik ile çeşitli STK temsilcileri ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bölgede yoğunlukla tüketilen kaçak çayın insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek vatandaşlarımız bile bile kendilerini zehirliyor dedi. Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu: “Aslında bölge insanımız daha önceleri bizim sağlıklı çayımızı içiyorlardı. Ancak zamanla bölgedeki vatandaşlarımızın damak tadı bozularak kaçak diye adlandırdığımız sağlıksız, nerede ve kimler tarafından üretildiği belli olmayan, insanlarımızın sağlığını tehdit eden çaylar bölgeye sokuldu. Çernobil’de yaşanan facia bahane edilerek Türk Çayında radyasyon var gibi yalan bir propaganda ile insanlarımızın Türk Çayını bırakıp asıl tehlike kaynağı olan katkılı ve pestisit kalıntıları içeren kaçak çayı içmeleri teşvik edildi. Oysaki iddia edilenin aksine Çernobil’de yaşanan facianın ardından bahsi edilen radyasyon bulutları bizim bölgemize hiç gelmemiştir. Orta Avrupa’ya doğru gitmiştir.” Diyerek Çernobil müzesinde yayınlanan ve patlamanın ardından radyasyon bulutlarının hareketlerini gösteren bir videoyu katılımcılara izletti.

Dünyada çay üzerine yapılan araştırmalar ve bu araştırmalar ışığında kaçak çay diye adlandırılan yabancı menşeli çaylarda rastlanan insan sağlığını tehdit eden bulguları katılımcılarla paylaşan İstanbul Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Çelik, yerli çayımızda ise insan sağlığına çok faydalı moleküllere rastlandığını kaçak çayın aksine dünyada üzeri tamamen karla kaplanan ve hiçbir pestisit atığı bulundurmayan Türk Çayının insan sağlığına çok faydalı olduğunun altını çizdi.

Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik, doğal çayın yararları, çaya katılan kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan bir sunum yaptı. Prof. Dr. Çelik eskiden çay hakkında yapılan birçok spekülasyonun günümüzde artık yanlış olduğu anlaşılmıştır. Sağlıklı ve doğal Türk Çayının insan sağlığında pek çok olumlu yanları olduğunu belirten Çelik, çocuklarımıza çay içirtmeyerek asıl tehlike kaynağı olan kahve, kola ve enerji içeceği tüketicisi halile getirildiğini söyledi.  

 

Sempozyumun ardından Mardin Belediye parkında kurulan ÇAYKUR Reklam ve Tanıtım TIR’ından vatandaşlara ÇAYKUIR çayı ikram edildi. Yoğun ilginin yaşandığı parkta binlerce kişi Türk çayını tattı ve çayın Kaçak çaydan çok daha kaliteli olduğunu söyledi. Artuklu Belediye Başkanı Emin Irmak çay ÇAYKUR Reklam ve Tanıtım TIR’ını ziyaret ederek kendisine ikram edilen ÇAYKUR Çayını içtikten sonra “ Tadı güzel, Kaçak çay yıllarca ağız alışkanlığı yaptı. Bölgemizde Kaçak çay dışında çay içilmiyor. Damak tadını değiştirmek kolay olmayacak, ancak ülkemizin çayını iyi anlatmak gerek” dedi.

-Mardin’in çeşitli STK temsileri Kaçak çay konusunda kendilerinde mutlu olmadığını belirttiler. Mardinliler “ Çay tadı ağzımızda kaldı, ilişkiyi kesmeyin,  iyi bir başlangıç oldu. Devamını bekliyoruz Türk çayı hakkında geniş bilgimiz yoktu, yabancı çayların bu kadar sağlığa zarar verdiğini bilmiyorduk” dediler.

Belediye parkında yapılan çay içme yarışmasına çok sayıda vatandaş katıldı. 2 dakika içinde en çok çay içenin birinci olduğu yarışmaya ilgi bir hayli fazla oldu. Yarışma esnasında park ta Karadeniz müziği ile Mardinliler horon oynadılar ve ikram edilen ÇAYKUR çaylarına ve DİDİ ’ye büyük ilgi gösterdi.

Yapılan yarışmalar sonunda yarışmada dereceye girenlere çay hediyelerini Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Mardin TSO başkanı Mehmet Ali Tutaşi ve Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik verdi.