Kırgız işadamları ve bürokratları Bursa’da iş dünyası ile protokolü ziyaret ederek, Türk yatırımcıların Rusya Gümrük Birliği uygulamasından istifade etmek için Kırgızistan’a davet etti.
Kırgızistan Kültür Turizm Enformasyon Bakan Yardımcısı Maksat Cakiev ile İstanbul Başkonsolosu Renat Tüleberdiev başkanlığındaki iş adamları heyeti Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve belediye yetkilileri ile görüştü. Kırgız-Türk İşadamları Derneği Başkanı Azamat Kaparev, Kırgızistan’ın özel bir yatırım ajansı kurarak gelecek yatırımcılara özel ilgi gösterip, avantaj sağlayacaklarını belirtti. Kırgizistan’ın 6 milyon nüfusuna karşılık 11 Mayıs’ta başlayacak 5 ülke gümrük birliği ile 200 milyonluk bir pazarın ortaya çıkacağına dikkat çeken Kaparev, “3 yıl boyunca Kırgızistan’da büyük imkanlar sunulacak. Bursa’dan özellikle pamuk olması sebebiyle tekstilcilerin, inşaat ve mobilya sektörlerinin, gıda ve tarım sektörlerinden yatırımcılarının ülkemize gelmesini bekliyoruz. Doğal kaynaklar ve suyun bol olması sebebiyle enerji alanında da güzel yatırımlara açığız. Türk disiplininin sağlanabileceği bir ülkede, Rusya’nın başı çektiği 5 ülkeden oluşan 200 milyonluk pazarı Bursalı işadamlarının görmelerini istiyoruz. Gelip Bişkek’te, Kırgızistan’da ziyaretlerde bulunsunlar. Adım atsınlar. Vergi, enerji, iş gücü bakımından çok avantajlı olan Kırgızistan’ı tanımalarını istiyoruz. Rusya, Belarus (Beyaz Rusya), Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan bir araya gelip, gümrük duvarlarını kaldırıyorlar. Bu büyük pazardan Türkiye istifade etmelidir” diye konuştu.
Kırgız heyet BTSO’nun Altıparmak’taki tesislerinde verilen yemekte de işadamlarıyal bir araya geldi. İznik’te bulunan ve Haçlı Seferlerine karşı Türklerle savaşan Kırgızların tarihi türbesini de ziyaret eden heyet İstanbul’a döndü.