Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, dolardaki artışın iç piyasada enflasyona etki edebileceğini, ancak bu durumun Türkiye’nin mali yapısını bozmayacağını söyledi.
İstanbul Jewelry Show’da konuşan Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, ABD’nin dünya piyasaları üzerindeki etkisine değinerek, “Bundan 1 hafta öncesinde dolarda yine ani yükselişe şahit olmuştuk. Paritenin 1,05 olduğu şu dönemde Euro sabit sabit kalmalı diyemeyiz. Yani pariteye göre Doların fiyatı belirlenemez. Amerikan maliyesinin dünya piyasaları üstündeki etkisini yaşadığımız bir dönemdeyiz. Türkiye’nin mali yapısında bir bozulma yaşanacağını düşünmüyorum. Devlet piyasa yapıcı değil, piyasayı yönlendiren unsur olacaktır” dedi.
Kurdaki dalgalanmalardan hemen her sektörün ister istemez etkilendiğini ifade eden Metiner, “Döviz her sektörü etkiler. Bölgemize baktığımız zaman asıl ticaretimizin Avrupa ile olduğunu görüyoruz. Otomobil ithalatı bunun en önemli örneği. Ancak dünya Dolarla çalışıyor. Her
şeyden önce biz enerjiyi Dolarla satın alıyoruz. Biz kurdaki ani dalgalanmalara karşı projelerimizde doları 2.50 olarak sabitledik. Banka faizinin yüzde 50’sini de biz karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
ALTIN YİNE GÜVENİLİR LİMAN
Altın fiyatlarına da değinen Sait Erdal Metiner, “Altının TL karşılığı fiyatını oluşturan döviz. Altın son 1 senedir en düşük ikinci dip seviyesinde. Tepki alımı bekliyorum. Avrupa Merkez Bankası’nın piyasaya sıcak para sürmesi bekleniyor. Böyle bir durumda en dip seviye olan 1140’ı yeniden görebilir. Yalnız Avrupa bölgesinde her şey düzelmiş değil. Dünyada tüm ülkelerin genel durumuna baktığımızda altına halen güvenle yatırım yapılabilir. Ürün çeşitlemesi açısından denge unsuru çok önemli” dedi.
Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan katılım var İstanbul Jewelry Show’un, sektörün en önemli fuarı olduğuna dikkati çeken Metiner, “İç ve dış sektör paydaşlarının bir arada olduğu çok önemli bir fuar. Bölgemizin gelişen şartları, bu fuarı dünya sırlamasına sokmaya aday hale getirdi. Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan katılımcılar var. Bu etkinlik sayesinden sadece sektörün değil, Türkiye’nin kazanmasını arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.