NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçilerin borcunun 1 yıl ertelenmesinin yeterli olmadığını, borçların en az 5 yıl vadeyle yapılandırılması gerektiğini savundu.
Kentte son yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle üretim alanlarında hastalık ve zararlıların arttığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçinin girdi fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra rekoltenin de azalmasıyla borçlarının biriktiğini, ödeyemez hale geldiğini iddia etti. Başkan Kenar, "Çiftçilerimize 1 yıllık borç erteleme kararı çıkarılsa da afetlerin arka arkaya yaşanması kredi borçlarının ödenmesinde çözüm üretmekte yetersiz kalmıştır. Çiftçimizin özel banka ya da firma borçları yapılandırma kapsamında değil. Bu yapılandırma dar tutularak  Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarını kapsıyor. Çiftçilerimizin kredi borçlarının yaklaşık yüzde 36,7'si Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri dışındaki bankalara bulunuyor. Ayrıca, çiftçimiz icra takibine düşmemek için Ziraat Bankası'na olan borçlarını cari faiz üzerinden yapılandırmaktadır" dedi.
'5 YIL VADEYLE YAPILANDIRILMALI'
Çiftçilerin tüm bankalara olan borçlarının faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılması gerektiğini kaydeden Kenar, "Üreticilerimiz bu sezon bahar mevsiminde yaşanan doğal afetler sonucu borç yapılandırma kapsamına alınmış ancak çoğunluğu kredi yapılandırma kapsamı dışında tutulmuştur. Ekim, kasım ve aralık ayları içerisinde ödemesi bulunan çiftçilerimizin borçları gerek doğal afetlerden dolayı gerekse ürünlerin satılamamasından dolayı kredi borçları bulunmaktadır. Üreticimizin bu sezonki kredi borcunun yanı sıra, çıkarılan yapılandırmaya şartları uygun bulunmadığı için başvuramayan, borçları geçmişte ertelenen ya da 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerimizin borçları da bulunmaktadır.  Tüm borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesine imkan yoktur. Erteleme ve yapılandırma faizsiz olarak yapılmalıdır" diye konuştu.