Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, yaşanan şiddetli kar ve yağışlar sonrası hasar gören seraların sahiplerine Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) kredisi vererek çiftçiye destek çıkıyor.
Ocak ayında yaşanan yoğun kar yağışı ve şubat ayındaki şiddetli fırtına nedeniyle seraları hasar gören üreticilerin yüzleri yapılan seralarla gülmeye başladı. Orman Bölge Müdürlüğü, Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerine bağlı orman köylerinde sebze üretimi yapan 100 aileye ORKÖY kredisi vererek, seralarını yeniliyor. Hane başına 15 bin lira kredi verilerek, 500 metrekarelik seralar yaptırıldı. Kredinin yüzde 25’i hibe olacak, faizi ise sıfıra yakın olup 5 yıl sonra geri ödenecek.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, beraberindeki bir ekiple Alpagut, Karaoğlan ve İğdir köylerine giderek biten seraları üreticiye teslim etti. Orman Köylülerine hayırlı ve bereketli olsun dileğinde bulunan Bölge Müdürü Recep Ateş, “Orköy kredimiz orman köylümüzün imdadına bir kez daha yetişmiştir. Afetin ardından imkânlarımızın büyük bir kısmını Sakarya Vadisi’ne kaydırdık. 1.5 milyon lira olan ödeneğimiz ile 100 adet yeni sera yaptırdık. Üstelik bunu enkazların kalmasının ardından 45 gün içinde gerçekleştirdik. Şimdi yüzler gülüyor” dedi.
Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesinde sebze üretimi yapan Ali Aktar yılda 5 kez ürün aldığını belirterek Orman Teşkilatına teşekkür etti. Karaoğlan mahallesinde ise Mustafa Kavak isimli üretici ise, “Afeti ilk gördüğümde üzerimize kara bulutlar çöktüğünü düşündüm. Hasar tespitine geldiklerinde ise bu iş Kasım ayını bulur dedim. Ama Mayıs ayının başında serama kavuştum” dedi. İğdir köyünden Hatice Özbal ise ORKÖY sayesinde seralarına kavuşarak sezonu kaçırmadan ürünlerini ektiklerini söyledi.
Orman Genel Müdürlüğüne bağlı ORKÖY Daire Başkanlığınca sağlanan krediler ile 50 bin metrekare sera yapıldı. Seralarda domates, biber, roka, marul, maydanoz ve diğer sebzeler üretilip, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 6 ile pazarlanıyor.
Seraların teslimine Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Öztürk, İşletme Müdürleri Akın Akman ve Kemal Kayıran da katıldı.