Kilosu 5 liraya kadar çıkan patatesin tüketiciye ulaşmasını sağlayan işçiler ise tonunu 10 liraya taşıyor.
Dar gelirli ailelerin mutfağının vazgeçilmezi olan patatesin fiyatı bu aylarda tavan yapıyor. Normalde kilosu 1 ila 2 lira arasında değişen ve 2013 yılında tarlada fiyatı 20 kuruşa kadar düşen patates şimdi altın gibi değerli.
Çukurova’da başlayan patates hasadı da patatesin ateşini düşürmedi. Tarlada fiyatı 1.5 liraya kadar düşen patates özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde pazar ve marketlerde hala kilosu 5 liradan satılmaya devam ediyor.
Patatesin kilosunun bu kadar yüksek olmasına rağmen bu sebzenin pazar ve marketlere gelerek vatandaşların mutfağına girmesini sağlayan işçiler de para kazanamıyor. 50-60 kiloluk torbalara konulan patatesleri saatlerce kamyona yüklemek için ter döken işçiler 1 tondan sadece 10 lira para kazanıyor. 50-60 kiloluk patates torbalarını zorlanmadan kamyona yükleyen işçiler, evlerine ekmek götürdükleri için çalışmaktan memnun.
İşçilerden Sezai Yağbasan’da ilkokulu okuduğunu daha sonra kendi isteğiyle okumadığını, patates zamanı tarlalarda kamyona patates yükleyerek para kazandığını belirterek, "Ton başına 10 lira para kazanıyorum. Bir kamyondan 300-400 lira para kalıyor. Ben yorulmuyorum severek yapıyorum bu işi. Hem spor yapıyorum hem para kazanıyorum. Patates işi bittiği zamanda köyde hayvancılık yapıyorum" dedi.