Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, yerli turistin tatil planlarını seçime göre yaptığına dikkat çekerek, "7 Haziran’da İstanbul boşalır, sahiller dolar. Bu sene seçime katılım çok olacak diye düşünüyorum" dedi.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin turizme etkisini değerlendirdi.
Türkiye’nin demokratik bir süreç yaşadığını belirten Ulusoy, “Biz erken rezervasyonla Kasım, Aralık aylarında zaten 2015 senesinin tümünü bitirmiştik. Son dakika rezervasyonlarıyla boş kalan yerlerimizi doldurmaya çalışıyoruz. Seçimlerin yapılacağı tarih belliydi, herkes programını ona göre yaptı” dedi.
"7 HAZİRAN’DA İSTANBUL BOŞALIR, SAHİLLER DOLAR"
7 Haziran tarihinde gerçekleşecek genel seçimler için rezervasyon iptallerinin olup olmadığı yönündeki soruları değerlendiren Ulusoy, "Biz erken rezervasyonla Kasım, Aralık aylarında zaten 2015 senesinin tümünü bitirmiştik. Son dakika rezervasyonlarıyla boş kalan yerlerimizi doldurmaya çalışıyoruz. Seçimlerin yapılacağı tarih belliydi, herkes programını ona göre yaptı. Herkes oyunu kullanmak için o haftayı hemen hemen boş bıraktı. Ben seçimlerin fazla tesir edeceğine inanmıyorum. Evvelden zaten yapılmış bir programdı. Herkes seçim olacağını biliyordu. 7 Haziran öğleden sonra İstanbul boşalır. Sahiller dolar. Ankara boşalır, Adana boşalır herkes tatiline doğru gider. Bu sene seçime katılım çok olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“KAYBETTİĞİMİZ PAZARLAR VAR”
Türkiye’nin komşularında yaşanan siyasi istikrarsızlıklara da değinen Ulusoy, bu nedenle kaybedilen pazarlar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;
"Düşünün ki; bir ülke etrafı ateşten bir çember içinde. Irak’tan gelen yok, Suriye’den gelen yok, Lübnan’dan gelen yok, Mısır’dan gelen yok, Libya’nın durumu belli, Tunus’un durumu belli. Bizim yine birinci ülkemiz Almanya, ikinci ülkemiz Rusya, sırasıyla İngiltere, İran, Gürcistan olarak geliyor. Rusların rahatlıkla tatil yapabileceği ülke Türkiye, fakat Rusya’daki ekonomik sıkıntının getirmiş olduğu ve Avrupa’daki ekonomik daralma biraz sıkıntıya sokmuştur”
“KRİZLERLE UĞRAŞA UĞRAŞA KRİZ DOKTORU OLDUK”
1990 Körfez krizinin altında kalarak o tarihlerde fiyatları kırma politikasını denediklerini kaydeden Ulusoy, “Bu sefer dayanıklıyız. Daha doğrusu krizlerle uğraşa uğraşa kriz doktoru olduk. O bakımdan ben 2015 yılında belki yüzde 1 oranında artışımız olacak. Nisan sonu itibariyle yüzde yarım bir eksimiz var. O da yedi milyon kişiden 6 milyon 900 bin kişiye düşmüş burada kaybımız 50-60 bin kişilik kaybımız var. Her şeye rağmen bütün ülkeler kan kaybederken stabil vaziyette bunu başarmış” ifadelerini kullandı.
"Fiyat kırmaktan yana bir düşünceye sahip olan biri değilim" diyen Ulusoy sözlerini şöyle sürdürdü “Fiyatı kırdın mı kaliteyi bozuyorsunuz, dayanacağız. 42 milyona koşan bir ülke, yüzde yarımlarla, yüzde 1’lerle bir şey olmaz. Buna rağmen Antalya’da 40 bin yatak devreye giriyor, İstanbul’da 15 bin yatak devreye giriyor, ayın 13’ünde Bodrum’da yeni bir otel daha açılıyor. Demek ki; Türkiye artık krizleri aşabilmiş bir turizm ülkesi bunu da gayet iyi bir biçimde kendi içinde çözebiliyor”
“HEDEFİMİZ 2023 YILINDA 35 MİLYON İNSANIMIZI GEZDİRMEK”
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, yerli turistlere yönelik yaptığı değerlendirmede son 15 yılda değişen profile dikkat çekti.
Ulusoy, “2000 yılında Türkiye’de gezen vatandaş sayımız 568 bin kişi, 2014 yılında gezen vatandaş sayımız 14 milyon kişi. Bunun 8 milyonu yurt dışına çıkmış. Hedefimiz 2023 yılında 35 milyon insanımızı gezdirmek. Kendi insanımız, kendi topraklarını, kendi tatil mekanlarını, kendi otellerini, kendi sahillerini görmek, kültür varlıklarını bilmek zorunda. Türkiye bekleyen bir ülkeydi, şimdi gönderen bir ülke. Geçen bayram 78 ülkeye turist gönderdik. Bugün Atina sokaklarında Türkçe konuşuluyor, Hırvatistan’da Türkçe konuşuluyor. Artık Türkler müşteri. El açıp ra beklediğimiz değil, el açıp da gönderdiğimiz bir ülkeyiz. Ben hangi hükümet kurulursa kurulsun istikrarı sağlayacak bir hükümetten yanayız. Çünkü siyasi istikrar, ekonomik istikrarı da getiriyor” dedi.